1. I trymestr ciąży

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
  2. II trymestr ciąży

    1. 15
    2. 16
    3. 17
    4. 18
    5. 19
    6. 20
    7. 21
    8. 22
    9. 23
    10. 24
    11. 25
    12. 26
    13. 27
  3. III trymestr ciąży

    1. 28
    2. 29
    3. 30
    4. 31
    5. 32
    6. 33
    7. 34
    8. 35
    9. 36
    10. 37
    11. 38
    12. 39
    13. 40
  4. I rok życia

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
    15. 15
    16. 16
    17. 17
    18. 18
    19. 19
    20. 20
    21. 21
    22. 22
    23. 23
    24. 24
    25. 25
    26. 26
    27. 27
    28. 28
    29. 29
    30. 30
    31. 31
    32. 32
    33. 33
    34. 34
    35. 35
    36. 36
    37. 37
    38. 38
    39. 39
    40. 40
    41. 41
    42. 42
    43. 43
    44. 44
    45. 45
    46. 46
    47. 47
    48. 48
    49. 49
    50. 50
    51. 51
    52. 52

Podaj: planowaną datę porodu lub datę urodzin dziecka

Przepisy na pięć makaronowych dań inspirowanych kuchniami z różnych zakątków świata

Na które danie się skusisz?

TAJLANDIA – Pad Thai z krewetkami

Potrzebujesz:

  • Makaron Lubella Wstążki Długie1 opakowanie
  • krewetki 10 sztuk
  • jajka 3 sztuki
  • tofu 50g
  • orzeszki ziemne 20g
  • czerwona cebula 15g
  • cebula dymka 15g
  • czosnek 5g
  • limonka 1/2 sztuki
  • kolendra świeża do dekoracji
  • kiełki sojowe 150g
  • sos pad thai 300ml
  • suszone chili 2g
  • olej 1/3 szklanki

Czas przygotowania: 30 minut

Do dzieła!

1. Na pierwszy ogień…

Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2. W międzyczasie…

Na patelni rozgrzej olej, wrzucić czosnek, posiekaną czerwoną cebulę, tofu, jajka i krewetki. Gdy składniki się podsmażą, dodaj makaron oraz sos pad thai. Całość wymieszaj i smaż przez ok. minutę.

3. To już prawie meta!

Na koniec dodaj kiełki sojowe, posiekaną dymkę, orzechy i chili. Jeszcze raz wymieszaj. Nałóż na talerz i wyciśnij limonkę. Udekoruj świeżą kolendrą.

MEKSYK – Cannelloni z kurczakiem i salsą verde

Potrzebujesz:

  • Makaron Lubella Cannelloni 1 opakowanie
  • piersi z kurczaka 2 sztuki
  • ser mozzarella 300 g
  • rzodkiewki 4 sztuki
  • włoszczyzna 1 paczka
  • sałata lodowa 1 sztuka
  • zielone pomidory 500 g
  • papryka jalapeño 3-4 sztuki
  • czosnek 4 ząbki
  • cebula 1 sztuka
  • kolendra 1 pęczek
  • śmietana 18% 200 g
  • sól i pieprz do smaku

Czas przygotowania: 40 minut

Do dzieła!

1. Na pierwszy ogień…

Obierz i umyj włoszczyznę. Na wolnym ogniu gotuj do miękkości całe piersi z kurczaka wraz z warzywami, doprawionymi do smaku solą i pieprzem. Po ugotowaniu pozostaw wywar na godzinę, by nieco wystygł. Następnie wyjmij kurczaka z wywaru i poszarp go przy pomocy dwóch widelców.

2. W międzyczasie…

Przygotuj salsę verde. Usuń z zielonych pomidorów osłonkę i umyj je. Odetnij ogonki z papryczek jalapeño. Cebulę obierz i przekrój na pół, obierz także czosnek. Tak przygotowane warzywa upiecz na lekko złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Po upieczeniu zblenduj razem ze świeżą, posiekaną kolendrą. Dopraw do smaku solą.

3. To już prawie meta!

Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem rzepakowym. Makaron Lubella cannelloni nadziej go poszarpaną wcześniej piersią z kurczaka. Ułóż w naczyniu żaroodpornym. Całość polej salsą verde i posyp startym serem mozzarella. Zapiekaj przez ok. 20 minut w temperaturze 180 st. C. Danie podawaj z odrobiną śmietany, sałatą pokrojoną w drobniutkie paseczki oraz plasterkami rzodkiewki.

KOREA – ZzazanMyun – Spaghetti z sosem z czarnej fasoli

Potrzebujesz:

  • Makaron Lubella Spaghetti 1 opakowanie
  • cebula 150g
  • czosnek 4-5 ząbków
  • cukinia 70g
  • pieczarki lub inne grzyby 70g
  • ziemniaki 100g
  • kawałek imbiru
  • wieprzowina/wołowina/mix owoców morza – dowolnie 70-80g
  • sos z czarnej fasoli Chun Zang 
  • sos sojowy 10 ml
  • olej rzepakowy 30 ml

Czas przygotowania: 30 minut

Do dzieła!

1. Na pierwszy ogień…

Włóż odrobinę posiekanego lub zblendowanego czosnku i imbiru do wybranego rodzaju mięsa, aby usunąć zapach. Posiekaj warzywa – cebulę, ziemniaki, cukinię i grzyby. Smaż pozostały posiekany czosnek na patelni z odrobiną oleju, aż zbrązowieje. Dodaj cebulę i smaż ok. 2-3 minuty. Dodaj na patelnię pozostałe warzywa i podsmażaj do momentu, aż będą ugotowane. Następnie dodaj sos z czarnej fasoli i wymieszaj z warzywami.

2. W międzyczasie…

Ugotuj makaron o 2 minuty krócej niż w instrukcji na opakowaniu. Odcedź go i wrzuć na patelnię z warzywami. Wymieszaj, a jeśli sos jest zbyt gęsty dodaj odrobinę oleju. Dodaj sos sojowy – tyle ile lubisz.

3. To już prawie meta!

Makaron można podawać z dodatkami, takimi jak np. ugotowane jajko, świeży ogórek czy wodorosty.

HISZPANIA – Makaron z chorizo

Potrzebujesz:

  • Makaron Lubella Pióra 1 opakowanie 
  • czosnek 4 ząbki
  • oliwa z oliwek 100ml
  • krojone pomidory z puszki 400g
  • passata pomidorowa 720g
  • kiełbasa chorizo 200g
  • zielona papryka 1 sztuka
  • czerwona papryka 1 sztuka
  • koncentrat bulionu drobiowego Krakus ok. 1/3 butelki
  • cukier 1 szczypta
  • sól i pieprz do smaku

Czas przygotowania: 25 minut

Do dzieła!

1. Na pierwszy ogień…

Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu w wodzie z dodatkiem koncentratu bulionu drobiowego.

2. W międzyczasie…

Do garnka włóż krojone pomidory, wlej passatę, dodaj oliwę z oliwek, sól i cukier. Gotuj przez ok. 30 min. na niedużym ogniu, aż zgęstnieje. Na patelnię wlej oliwę z oliwek, dodaj posiekany czosnek i podsmaż, aż się zrumieni. Następnie dodaj cebulę i pokrojone w paski papryki. Gdy zmiękną dodaj pokrojone na małe kawałki chorizo.

3. To już prawie meta!

Wyłóż ugotowany makaron na talerz i polej sosem z chorizo i warzywami.

POLSKA – Świdry z grzybami i boczkiem

Potrzebujesz:

  • Makaron Lubella Świdry 1 opakowanie 
  • boczek wędzony w plastrach 100g
  • grzyby leśne 400g
  • cebula 1 sztuka
  • czosnek 3 ząbki
  • koperek 1/2 pęczka·
  • śmietana 36% 300ml
  • masło 30g 
  • sól i pieprz do smaku

Czas przygotowania: 20 minut

Do dzieła!

1. Na pierwszy ogień…

Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zostaw odrobinę wody z gotowania makaronu do rozrzedzenia sosu, jeśli będzie zbyt gęsty.

2. W międzyczasie…

Boczek usmaż na suchej patelni na chrupiąco. Wyjmij i zostaw na później. Na wytopionym tłuszczu przesmaż grzyby na mocnym ogniu, z posiekaną drobno cebulą, czosnkiem pokrojonym w cienkie plastry i masłem. Podlej śmietaną, dopraw solą i pieprzem i zagotuj.

3. To już prawie meta!

Dodaj do sosu boczek i makaron. Wymieszaj. Posyp koperkiem i udekoruj kilkoma kawałkami chrupiącego boczku oraz cieniutko pokrojonych grzybów.