1. I trymestr ciąży

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
  2. II trymestr ciąży

    1. 15
    2. 16
    3. 17
    4. 18
    5. 19
    6. 20
    7. 21
    8. 22
    9. 23
    10. 24
    11. 25
    12. 26
    13. 27
  3. III trymestr ciąży

    1. 28
    2. 29
    3. 30
    4. 31
    5. 32
    6. 33
    7. 34
    8. 35
    9. 36
    10. 37
    11. 38
    12. 39
    13. 40
  4. I rok życia

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
    15. 15
    16. 16
    17. 17
    18. 18
    19. 19
    20. 20
    21. 21
    22. 22
    23. 23
    24. 24
    25. 25
    26. 26
    27. 27
    28. 28
    29. 29
    30. 30
    31. 31
    32. 32
    33. 33
    34. 34
    35. 35
    36. 36
    37. 37
    38. 38
    39. 39
    40. 40
    41. 41
    42. 42
    43. 43
    44. 44
    45. 45
    46. 46
    47. 47
    48. 48
    49. 49
    50. 50
    51. 51
    52. 52

Podaj: planowaną datę porodu lub datę urodzin dziecka

Unikalne rozwiązanie od Łowicza - sprawdź, jak łatwo teraz wycisnąć pomidooora!

Bardzo lubimy dania na bazie pomidorów - za smak, za to że pasują do wielu okazji i za to, że przywołują miłe wspomnienia. Dlatego chcielibyśmy się nimi cieszyć przez cały rok, wyciskając z pomidora to, co najlepsze. Teraz to możliwe! Dzięki koncentratowi Łowicz 30% w wyjątkowo nowatorskim opakowaniu - saszetce. To propozycja, jakiej jeszcze nie było. Jest lekka, wygodna w przechowywaniu do czasu, gdy przyjdzie nam ochota na pomidorowy przysmak i w użyciu, gdy już go przygotowujemy. Po jej otwarciu natychmiast zagości w naszej kuchni aromat lata i beztroski, a my łatwo wyciśniemy cenną zawartość - aż do ostatniej kropli. Nic się nie zmarnuje! Koncentrat, podobnie, jak inne produkty marki Łowicz - pomidory w puszce i przecier w kartoniku - ma wysoką zawartość potasu oraz jest bez dodatku soli.

Pomidorowa zupa „jak u mamy”, aromatyczny sos do makaronu na romantyczną kolację we dwoje, pożywne leczo na co dzień, szybki dip albo salsa do przekąsek, gdy wpadają goście… Pomidorowe dania towarzyszą nam w kuchni często i przy wielu okazjach. Przywołują  ciepłe wspomnienia z dzieciństwa – np. wakacji u babci czy rodzinnych obiadów, jak też z ostatnich, szalonych imprez ze znajomymi. Aromat i smak pomidorów kojarzą się także z letnią zabawą i beztroską. No i kto z nas nie grał chociaż raz w pomidora?!

Doskonałym sposobem, by łatwo i szybko przygotować swoje ulubione potrawy i ponownie przywołać przyjemne chwile jest sięgnięcie po produkty pomidorowe – dostarczają niemal nieograniczonych możliwości kulinarnych i dzięki nim możemy smakować radość przez cały rok na okrągło!

Wygodnie, lekko, nowocześnie

Dla wszystkich, którzy kochają smak pomidorów, chcą się nim cieszyć jak najczęściej i wyciskać z nich to, co najlepsze aż do ostatniej kropli, marka Łowicz – znana z wysokiej jakości wyrobów, w których przez cały rok możemy odnaleźć smaki ulubionych owoców i warzyw – ma wyjątkowo innowacyjną propozycję: koncentrat 30% w nowym opakowaniu – saszetce. To nowatorskie, unikalne na rynku rozwiązanie posiada wiele praktycznych zalet: saszetka jest lekka, nie stłucze się, łatwo się otwiera. Dzięki specjalnie uformowanej podstawie oraz otworze w górnej części opakowania, można ją wygodnie przechowywać w pozycji pionowej, a także powiesić. No i przede wszystkim pozwala wycisnąć swoją smakowitą, aromatyczną pomidorową zawartość do samego końca. Nic się nie zmarnuje!

Niewątpliwym atutem wszystkich produktów pomidorowych od Łowicza – zarówno koncentratu, jak też pomidorów w puszce oraz przecieru w kartonie jest fakt, że są bez dodatku soli, mają za to wysoką zawartość cennego minerału – potasu. Nie zawierają żadnych substancji konserwujących. Dzięki temu jeszcze lepiej zachowują smak świeżych pomidorów. Warto zatem mieć zawsze pod ręką produkty pomidorowe Łowicz. To doskonałe rozwiązanie, gdy mamy mało czasu, a dużą chęć na pyszny, pomidorowy przysmak, lub gdy zaskoczą nas niespodziewani goście. Wystarczy wtedy sięgnąć do kuchennej szafki, by szybko i łatwo stworzyć swoje ulubione, pomidorowe dania na każdą okazję: aksamitny sos, zupę krem, salsę albo dip.

Ciekawostki:

Likopen - najsilniejszy w przetworach

Czerwony kolor nadaje pomidorom likopen, w który są bardzo bogate. To jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy – związków pomagających walczyć z wolnymi rodnikami. Nie jesteśmy go w stanie sami wytworzyć, dlatego niezbędne jest jego dostarczanie w pożywieniu – na przykład jedząc pomidory i produkty z nich wytworzone. Co ciekawe, likopen jest zdecydowanie lepiej przyswajany z produktów pasteryzowanych, czyli poddanych obróbce termicznej. Uzyskuje wtedy wyższą aktywność niż ten z surowych pomidorów.

Potas - dla zdrowego ciała i sprawnego umysłu

Od prawidłowego poziomu potasu w naszym organizmie zależą dwa bardzo ważne układy: nerwowy i mięśniowy, w tym praca serca ponieważ reguluje on m. in. ciśnienie krwi. Pomaga także w dotlenieniu mózgu, co m. in. polepsza koncentrację. Jego kolejną ważną funkcją jest regulowanie gospodarki wodnej naszego ciała. Ma to szczególnie duże znaczenie dla osób aktywnych fizycznie, ponieważ wraz z potem tracimy więcej tego wartościowego minerału. Potasu należy sobie dostarczać
z pożywieniem każdego dnia, a jego bogatym źródłem są m. in. pomidory oraz powstałe z nich przetwory.

Sugerowana cena półkowa

Koncentrat Łowicz 30% w saszetce 80g – ok. 1,5 zł

Unikalne rozwiązanie od ŁowiczaUnikalne rozwiązanie od Łowicza Malgorzata Dziegielewska/materiały prasowe

Przepisy na potrawy z wykorzystaniem koncentratu pomidorowego 30% Łowicz

Kurczak cacciatore

Składniki dla 3-4 osób:

  • 1 puszka pomidorów krojonych Łowicz
  • 1 kg dowolnych części kurczaka
  • 1 cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 małe papryki (czerwona i żółta)
  • ok. 3-5 łyżek oliwy / oleju do smażenia
  • 250 ml białego wina wytrawnego lub bulionu
  • szczypta suszonych płatków chili (lub 2-3 papryczki peperoncino)
  •  kilka gałązek świeżego tymianku (lub ok. ¼ łyżeczki suszonego)
  • sól, pieprz  (ilość do smaku)
  • garść czarnych oliwek
  •  kilka gałązek natki pietruszki

Wykonanie:

Cebulę i ząbki czosnku obierz, pokrój w piórka. Papryki oczyść z gniazd nasiennych, pokrój na kawałki.

Kawałki kurczaka natrzyj solą, po czym na rozgrzanym tłuszczu obsmaż na złoto z wszystkich stron. Podsmażone mięso przełóż na półmisek.

Na tę samą patelnię wrzuć cebulę, smaż na małym płomieniu, aż stanie się szklista. Następnie dodaj czosnek, chili, tymianek  i kawałki papryki – smaż jeszcze kilka minut, mieszając od czasu do czasu. Całość zalej białym winem, doprowadź do wrzenia. Na warzywach ponownie ułóż kawałki kurczaka, wymieszaj pomidory krojone z puszki oraz oliwki. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotuj na małym płomieniu ok. 20 minut, aż sos zredukuje się mniej więcej do połowy.

W międzyczasie rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C. Patelnię z kurczakiem wstaw do gorącego piekarnika (dotyczy patelni żeliwnej lub stalowej, w innym wypadku przełóż najpierw zawartość patelni do żaroodpornego naczynia). Piecz jeszcze ok. 30-40 minut, aż mięso zacznie odchodzić od kości. W połowie czasu, przewróć kawałki mięsa na drugą stronę.

Gotową potrawę posyp posiekaną natką pietruszki. Podawaj z bagietką, ryżem lub makaronem.

Unikalne rozwiązanie od ŁowiczaUnikalne rozwiązanie od Łowicza Malgorzata Dziegielewska/materiały prasowe

Kociołek warzywny

  • 1 saszetka koncentratu pomidorowego Łowicz 30 %
  • 400 g makaronu penne
  • 2 papryki czerwone
  • 1 duża papryka żółta
  • 2 marchewki
  • 1/2 selera
  • 2 średnie cukinie
  • 450 g zielonej fasolki szparagowej
  • 250 g pieczarek
  • 2 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego
  • 5-6 ziaren pieprzu
  • 1 łyżka słodkiej papryki mielonej
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 1 płaska łyżka majeranku
  • sól do smaku
  • olej do smażenia
  • 600 ml gorącej wody
  •  natka pietruszki do oprószenia na talerzach

Wykonanie:

Cebulę obierz i pokrój w piórka. Czosnek przeciśnij przez praskę. Wszystkie warzywa umyj. Papryki pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w paseczki, cukinie w ćwierć plasterki. Marchewkę i seler obierz i pokrój w cienkie słupki (jak włoszczyznę). Fasolkę szparagową pokrój na mniejsze kawałki, a pieczarki w pół plasterki.

W dużym garnku rozgrzej olej i zeszklij cebulę, następnie wrzuć marchewkę z selerem i przesmażaj przez około 2-3 minuty. Dodaj paprykę, po 2-3 minutach fasolkę, pieczarki oraz czosnek, razem duś pod przykryciem około 3-5 minut. Do garnka dodaj cukinię, makaron i wlej gorącą wodę. Przemieszaj, przykryj garnek i duś na wolnym ogniu około 15 minut.

W moździerzu rozetrzyj wszystkie przyprawy na proszek i wraz z koncentratem pomidorowym Łowicz 30 % dodaj do dania.

Całość dokładnie wymieszaj i duś jeszcze przez 5 minut, po czym wyłącz. Na talerzach podawaj z natką pietruszki.

Unikalne rozwiązanie od ŁowiczaUnikalne rozwiązanie od Łowicza materiały prasowe