1. I trymestr ciąży

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
  2. II trymestr ciąży

    1. 15
    2. 16
    3. 17
    4. 18
    5. 19
    6. 20
    7. 21
    8. 22
    9. 23
    10. 24
    11. 25
    12. 26
    13. 27
  3. III trymestr ciąży

    1. 28
    2. 29
    3. 30
    4. 31
    5. 32
    6. 33
    7. 34
    8. 35
    9. 36
    10. 37
    11. 38
    12. 39
    13. 40
  4. I rok życia

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
    15. 15
    16. 16
    17. 17
    18. 18
    19. 19
    20. 20
    21. 21
    22. 22
    23. 23
    24. 24
    25. 25
    26. 26
    27. 27
    28. 28
    29. 29
    30. 30
    31. 31
    32. 32
    33. 33
    34. 34
    35. 35
    36. 36
    37. 37
    38. 38
    39. 39
    40. 40
    41. 41
    42. 42
    43. 43
    44. 44
    45. 45
    46. 46
    47. 47
    48. 48
    49. 49
    50. 50
    51. 51
    52. 52

Podaj: planowaną datę porodu lub datę urodzin dziecka

Jesienne wieczory z ciasteczkami brownie od McVitie's - przepis

Za oknem coraz więcej szarości, a temperatura spada nieubłaganie, zapowiadając zbliżającą się zimę. W takie dni chętnie sięgamy po słodkości, które idealnie pasują do wieczornego kubka gorącej herbaty i ulubionego filmu czy książki. Jeśli masz ochotę na prosty, własnoręcznie zrobiony deser, przedstawiamy przepis na brownie z karmelizowanymi orzechami i ciasteczkami McVitie's w białej czekoladzie. Uwierzcie, smakują niesamowicie!

Lista zakupów

Składniki na ciasto:

  •  250 g (17 ciastek) McVitie's Digestive The Original
  •  400 g gorzkiej czekolady (do ciasta)
  • 250  masła
  • 225 g orzeszków ziemnych (niesolonych i nieprażonych)
  • 7 jajek (średniej wielkości)
  •  350 g mąki
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 500 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • 50 g białej czekolady (do polewy)
  •  tłuszcz i mąka do formy
  • papier do pieczenia
  • jednorazowy rękaw cukierniczy

Wartość kaloryczna na porcję: ok. 350 kcal, białko: 6 g, tłuszcze: 19 g, węglowodany: 39 g

Przygotowanie:

Ilość porcji: ok. 30

Przygotowanie: 60 minut

Pokruszoną ciemną czekoladę roztop z masłem w kąpieli wodnej. Kolejno pokrusz 75 g orzechów ziemnych i 125 g ciastek, a jajka ubij trzepaczką. Mąkę i proszek do pieczenia wymieszaj w misce. Następnie dodaj do miski: 400 g cukru, cukier wanilinowy, sól, jajka i mieszankę czekolady z masłem. Całość wymieszaj mikserem na gładką i jednolitą masę. Na koniec dodaj do ciasta orzeszki i ciastka.

Formę (wielkości 30 x 38 cm) natłuść i oprósz mąką. Przełóż do niej przygotowane ciasto i wyrównaj. Piecz w rozgrzanym piekarniku (piekarnik elektryczny: 175 °C/ z termo-obiegiem: 150 °C/ gaz: patrz informacje od producenta) przez ok. 20 – 25 minut. Po wyjęciu pozostaw ciasto do całkowitego ostudzenia.

Ciasteczka brownie od McVitie'sCiasteczka brownie od McVitie's materiały prasowe

Jeśli chcesz wzbogacić swoje brownie i uczynić je jeszcze bardziej smakowitym, możesz udekorować wierzch ciasta. Nasza propozycja to karmelizowane orzechy i ciasteczka McVitie’s Digestive The Original z białą czakoladą. Podpowiadamy, jak to zrobić. Na patelni rozpuść 100 g cukru i 2 łyżki wody. Następnie dodaj 150 g orzechów i karmelizuj je przez ok. 2 min, ciągle mieszając. Orzechy przełóż na papier do pieczenia, pozostaw do wystygnięcia, a później rozdrobnij. Białą czekoladę pokrusz i rozpuść w kąpieli wodnej, przelej do rękawa cukierniczego, odetnij koniec i udekoruj zawartością 125 g ciasteczek McVitie’s Digestive The Original. Po ostygnięciu ciastek, rozdrobnij je. Ostudzone Brownie pokrój na porcje i udekoruj orzechami i ciastkami.

Życzymy smacznego i pięknych, relaksacyjnych jesiennych wieczorów!