Najlepsze wielkanocne ciasta bez pieczenia - tylko z ciasteczkami McVitie's Digestive

Wielkanoc to czas pysznych mazurków, babek i serników. Nie wszyscy jednak mają czas i umiejętności, aby upiec idealne ciasto. Tym, którzy chcą samodzielnie przygotować pyszne słodkości, podpowiadamy jak zrobić to bez pieczenia! Dzięki ciasteczkom McVitie's Digestive The Original łatwo i szybko stworzysz pyszne ciasto, które zachwyci twoich bliskich!

Ciasta na zimno, niewymagające pieczenia to idealne rozwiązanie dla zabieganych oraz początkujących kucharzy. Podpowiadamy, jak zrobić pyszny sernik za zimno. Jego przygotowanie zajmie zaledwie 30 minut, choć warto pamiętać, że zanim go podamy gościom, powinniśmy chłodzić ciasto przez ok. 120 minut.

Ominąć pieczenie pomogą nam pyszne ciastka McVitie’s Digestive The Original, których użyjemy do przygotowania chrupiącego spodu ciasta. Do standardowej okrągłej blachy o średnicy 26 cm rekomendujemy wykorzystać ok. 18 ciastek McVitie’s Digestive The Original, czyli 1,5 opakowania. Pozostałe ciasteczka możemy wykorzystać do dekoracji ciasta albo zachować na później. Dzięki nowemu sposobowi pakowania: opakowaniom zbiorczym, w których znajdziemy 6 wygodnych, oddzielnie pakowanych dwupaków, ciasteczka nie tracą świeżości i możemy wykorzystać je w przyszłości do przygotowania następnego deseru.

Przepis na pyszny sernik

Składniki na ciasto – lista zakupów:

  • 270 g (ok. 18-19 herbatników) McVitie's Digestive Original
  • 75 g masła
  • 800 g kremowego serka śmietankowego
  • 2 żółtka (jajka średniej wielkości)
  •  200 g cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 500 g bitej śmietany
  • starta skórka z jednej niepryskanej cytryny
  • 250 g konfitury malinowej
  • olej do natłuszczenia formy

Sernik z ciasteczkami McVitie's DigestiveSernik z ciasteczkami McVitie's Digestive materiały prasowe

Wartość kaloryczna na porcję:

ok. 2430 kJ, 580 kcal, białko: 7 g, tłuszcze: 39 g, węglowodany: 47 g.

Ciasteczka włóż do woreczka i szczelnie zamknij. Następnie rozdrobnij je, na przykład wałkiem. Roztop 75g masła i wymieszaj z pokruszonymi herbatnikami. Tak przygotowaną bazę przełóż na dno formy zatrzaskowej (26 cm Ø) posmarowanej olejem i dociśnij. Odstaw w chłodne miejsce na ok. 30 min.

Teraz czas na masę serową. Serek śmietankowy delikatnie wymieszaj z żółtkami, cukrem pudrem, cukrem wanilinowym oraz skórką z cytryny. Mieszając, powoli dodawaj śmietankę. Masą posmaruj spód z pokruszonymi ciasteczkami i odstaw do lodówki na ok. 2 godziny aż stężeje.

Gotowe ciasto delikatnie oddziel od formy i przełóż na paterę. Lekko podgrzej konfitury, zamieszaj i równomiernie rozsmaruj na wierzchu ciasta. Sernik schłodź i przechowuj w lodówce do momentu podania. 

Smacznego!

Copyright © Agora SA