Warzywa i owoce - skarbnica witaminy C

Świeże owoce i warzywa odgrywają istotną rolę w zapewnieniu maluszkom odpowiedniej podaży ważnej dla odporności witaminy C. W okresie, gdy dostęp do nich jest utrudniony, warto sięgać po stworzone z myślą o najmłodszych soki, w których zamknięte zostały pyszne owoce i warzywa.

Rozwój układu immunologicznego rozpoczyna się już w brzuchu mamy. Na tym etapie nie ma jeszcze potrzeby się spieszyć - kontakt ze światem zewnętrznym jest bardzo ograniczony, więc to układ odpornościowy matki chroni dziecko przed niekorzystnymi czynnikami. Kiedy maluch pojawia się na świecie, musi jednak nagle stawić czoła ogromowi bakterii i wirusów, które krążą wokół – wymusza to szybkie dostosowywanie mechanizmów obronnych. Niestety, mimo olbrzymich wysiłków, funkcja komórek odpornościowych aż do około 10 roku życia jest jeszcze znacznie słabsza niż u osób dorosłych1, dlatego najmłodsi potrzebują szczególnie troskliwego wsparcia, w tym odpowiedniego żywienia, które będzie wspierać ich układ odpornościowy i pomagać bronić się przed infekcjami.

Jednym ze składników ważnych dla odporności jest witamina C. Wpływając na aktywność komórek odpowiedzialnych za reakcje odpornościowe, m.in. limfocytów („białe krwinki”), pomaga wspierać prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego, Każdego dnia w jadłospisie maluszka powinno znaleźć się jej minimum 25 mg. Najlepszym źródłem witaminy C są produkty roślinne, głównie owoce i warzywa2, dlatego powinny one stanowić ważny punkt w niemowlęcych i dziecięcych posiłkach. Ogromnego znaczenia produktów z tej grupy w zapobieganiu niedoborom witaminy C dowodzi m.in. fakt, iż w przeszłości skutki zbyt niskiej jej podaży najsilniej widoczne były na terenach Europy Północnej, gdzie przez większość roku dostęp do świeżych warzyw i owoców był znikomy. Inną grupą, szczególnie narażoną na niedobór witaminy C, byli marynarze odbywający dalekomorskie podróże, którzy również przez dłuższy czas pozbawieni byli dostępu do świeżych produktów roślinnych.

tabelatabela graf. materiały prasowe

 Jak widać, z pomocą warzyw i owoców zaspokojenie zapotrzebowania małego organizmu na witaminę C wcale nie jest takie trudne. Niestety, zimą i wczesną wiosną dostęp do wysokiej jakości świeżej papryki czy truskawek jest znacznie ograniczony – Czy w takim razie nie jest możliwe zapewnienie dziecku w tym okresie odpowiedniego spożycia witaminy C?

Oczywiście da się to zrobić - do diety dziecka warto włączyć owocowe lub owocowo-warzywne soki wzbogacone dodatkiem witaminy C. W żywieniu niemowląt i dzieci młodszych wykorzystywać należy soki zaliczane do środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego, gdyż ich skład, jakość użytych składników i sposób przygotowania dostosowane zostały do potrzeb tej szczególnej grupy. Soki przecierowe to dobry pomysł na urozmaicenie diety maluszka – mogą stanowić jedną z porcji owoców, które każdego dnia powinny pojawiać się w menu najmłodszych.. Ważne jest, by maluchy nie otrzymywały soków nocą.. W celu zapewnienia bezpieczeństwa mikrobiologicznego soki przeznaczone do spożycia przez dzieci należy poddać procesowi pasteryzacji.4

Wszystkie wymagania stawiane sokom owocowo-warzywnym i nektarom, które mogą trafiać do małych brzuszków, od lat spełniają produkty marki Bobo Frut. Stworzone zostały specjalnie z myślą o niemowlętach i małych dzieciach do lat 3. Nie zawierają dodatku cukru, a jedynie cukry naturalnie obecne w owocach i warzywach, a proces pasteryzacji gwarantuje ich bezpieczeństwo. Każde 100 ml soku dostarcza aż 15-25 mg witaminy C, dzięki czemu łatwiej będzie zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na ten składnik u każdego dziecka. Ich zaletą jest również najszersza oferta wśród wszystkich soków przecierowych dla najmłodszych dostępnych na rynku– dostępne jest aż 20 różnych kompozycji smakowych, które pozwalają na zapewnienie w diecie najmłodszych odpowiedniej różnorodności. Niektóre z soków Bobo Frut  mogą być dodatkowo pokaźnym źródłem warzyw w diecie.

soki z warzywamisoki z warzywami fot. materiały partnera

Copyright © Agora SA