1. I trymestr ciąży

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
  2. II trymestr ciąży

    1. 15
    2. 16
    3. 17
    4. 18
    5. 19
    6. 20
    7. 21
    8. 22
    9. 23
    10. 24
    11. 25
    12. 26
    13. 27
  3. III trymestr ciąży

    1. 28
    2. 29
    3. 30
    4. 31
    5. 32
    6. 33
    7. 34
    8. 35
    9. 36
    10. 37
    11. 38
    12. 39
    13. 40
  4. I rok życia

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
    15. 15
    16. 16
    17. 17
    18. 18
    19. 19
    20. 20
    21. 21
    22. 22
    23. 23
    24. 24
    25. 25
    26. 26
    27. 27
    28. 28
    29. 29
    30. 30
    31. 31
    32. 32
    33. 33
    34. 34
    35. 35
    36. 36
    37. 37
    38. 38
    39. 39
    40. 40
    41. 41
    42. 42
    43. 43
    44. 44
    45. 45
    46. 46
    47. 47
    48. 48
    49. 49
    50. 50
    51. 51
    52. 52

Podaj: planowaną datę porodu lub datę urodzin dziecka

Mali Polacy uczuleni na mleko, Amerykanie na orzeszki ziemne, a co uczula dzieci w innych krajach?

Czy dzieci w Polsce mają inne alergie pokarmowe niż mali Amerykanie i Azjaci? Sprawdzamy, co najczęściej uczula dzieci w różnych krajach świata.
alergie pokarmowe alergie pokarmowe fot. Shutterstock

Uniwersalne alergeny

Dane szacunkowe mówią, że w przypadku dzieci aż 9 na 10 reakcji alergicznych wywoływanych jest przez białko krowie, jaja kurze, orzechy (w tym orzeszki ziemne), soję i jej pochodne oraz gluten (np. pszenicę). Dorośli częściej uczuleni są na ryby, skorupiaki i orzechy. Dobra wiadomość jest taka, że większość dzieci wyrasta z alergii pokarmowych, najczęściej do 5 r.ż. Naukowcy obserwują zależność pomiędzy częstotliwością spożywania konkretnych alergenów a liczbą dzieci, które wykazują oznaki alergii na daną żywność. Pomimo zróżnicowanej częstotliwości występowania poszczególnych alergii pokarmowych w różnych krajach, wymienione tutaj alergeny mogą uczulać wszędzie, bez względu na położenie geograficzne.

alergie pokarmowe alergie pokarmowe fot. Shutterstock

Orzeszki ziemne

Zgodnie z prawem informacja o zawartości orzeszków ziemnych musi znaleźć się na etykiecie produktów dostępnych w Unii Europejskiej. Uczulenie na orzeszki ziemne dotyczy najczęściej Amerykanów, bo tam zjada się najwięcej tych orzeszków. Z badań wynika, że w samych Stanach Zjednoczonych w latach 1997-2008 liczba dzieci uczulonych na orzeszki ziemne potroiła się. Alergia na fistaszki występuje też bardzo często w Kanadzie i w Wielkiej Brytanii. Orzechy (nie tylko ziemne) są z kolei najczęstszą przyczyną alergii pokarmowych wśród dzieci mieszkających w Afryce.

alergie pokarmowe alergie pokarmowe fot. Shutterstock

Soja

Soja jest częstym alergenem, ale alergia na nią występuje o wiele częściej w krajach Azji Wschodniej niż w Europie, co ma ścisły związek z częstotliwością spożywania tej rośliny w azjatyckich potrawach. W Azji częściej występuje też alergia na ryż. Soja jest najczęstszym alergenem wśród nieletnich mieszkańców Ameryki Południowej. Uczulenie na soję wymaga dużej czujności podczas zakupów spożywczych i przygotowywania potraw, ponieważ możemy ja znaleźć w wielu produktach, m.in. w pieczywie, wędlinie, wyrobach cukierniczych itd. Informacja o zawartości soi powinna być zawarta na etykiecie produktu.

alergie pokarmowe alergie pokarmowe fot. Shutterstock

Ryby

Reakcje alergiczne na ryby obserwuje się najczęściej w krajach o ich dużym spożyciu, np. w Danii. Często uczulają też kraby i inne skorupiaki. Według badań prawie 40 proc. osób uczulonych na ryby pierwszą reakcję alergiczną zaobserwowało w dorosłości. Skorupiaki z kolei są bardzo częstą przyczyną alergii u dzieci poniżej 18 roku życia mieszkających w Ameryce Północnej.

alergie pokarmowe alergie pokarmowe fot. Shutterstock

Mleko

Mleko, a właściwie białko krowie to najczęstszy alergen u dzieci zamieszkujących Europę. Szacuje się, że ta alergia dotyczy od 2-5 proc. małych Europejczyków. Wiele dzieci wyrasta z uczulenia na białko krowie, zanim to jednak nastąpi bardzo ważne jest wykluczenie go z diety dziecka. W przypadku niemowląt zastępuje się mieszanki mleczne specjalnymi preparatami, zwanymi hydrolizatami białkowymi.

alergie pokarmowe alergie pokarmowe fot. Shutterstock

Pszenica i inne

Pszenica jest najczęstszą przyczyną alergii pokarmowych u dzieci mieszkających w Azji - dotyczy to całego kontynentu. Wg. statystyk nawet 15-20 proc. populacji może mieć objawy uczulenia na gluten. Dużym problemem jest również celiakia - w ramach profilaktyki tej choroby niemowlętom wprowadza się do diety niewielkie ilości glutenu już w 5-6 miesiącu życia. Eliminacja glutenu z diety do niedawna była bardzo uciążliwa, teraz jednak dostęp do produktów bezglutenowych jest powszechny, co znacznie ułatwiło życie osób chorujących na celiakie i tych ze zdiagnozowaną alergią na gluten.

Więcej o: