1. I trymestr ciąży

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
  2. II trymestr ciąży

    1. 15
    2. 16
    3. 17
    4. 18
    5. 19
    6. 20
    7. 21
    8. 22
    9. 23
    10. 24
    11. 25
    12. 26
    13. 27
  3. III trymestr ciąży

    1. 28
    2. 29
    3. 30
    4. 31
    5. 32
    6. 33
    7. 34
    8. 35
    9. 36
    10. 37
    11. 38
    12. 39
    13. 40
  4. I rok życia

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
    15. 15
    16. 16
    17. 17
    18. 18
    19. 19
    20. 20
    21. 21
    22. 22
    23. 23
    24. 24
    25. 25
    26. 26
    27. 27
    28. 28
    29. 29
    30. 30
    31. 31
    32. 32
    33. 33
    34. 34
    35. 35
    36. 36
    37. 37
    38. 38
    39. 39
    40. 40
    41. 41
    42. 42
    43. 43
    44. 44
    45. 45
    46. 46
    47. 47
    48. 48
    49. 49
    50. 50
    51. 51
    52. 52

Podaj: planowaną datę porodu lub datę urodzin dziecka

Wielkanocne wariacje

Będzie moc jajek, drożdżowe baby, biały barszcz i pieczyste... A może jednak w tym roku odmienimy nieco świąteczne rytuały?
Lubimy powtarzalność świątecznego menu, te same co roku zapachy wypełniające dom i sprawdzone, rodzinne przepisy. Rozsądek nakazuje trzymać się kanonu i korzystać z rad babci na soczysty schab i pięknie wyrośnięty sernik. Ale czasem spod ziemi wychodzi chochlik nieposłuszeństwa. A może w tym roku lekko zmienić tradycję? Pasztet przygotować z białego sera, stół - zamiast mięsami - zastawić jarzynami, a mazurek upiec z nadzieniem wytrawnym? I na koniec, zamiast leniuchować, popędzić na długi spacer do lasu!

Terrine z białego sera

700 g trzykrotnie zmielonego białego sera

4 łyżeczki żelatyny

4 czerwone papryki

2 żółte papryki

pesto:

2 duże garście liści bazylii

1 ząbek czosnku

2 łyżki orzeszków piniowych

2 łyżki świeżo startego parmezanu

oliwa, sól, pieprz

listki bazylii do dekoracji, oliwa bazyliowa

- Papryki w całości wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz, obracając kilka razy, aż cała skórka sczernieje. Gorące przełóż do papierowej torby, zamknij i odstaw, aż ostygną. Z ostudzonych papryk bez trudu zdejmiesz skórkę. Usuń ją, podobnie jak gniazda nasienne i białe membrany z wnętrza. Podziel papryki na szerokie płaty, osusz na sicie i wytrzyj papierem.

- Przygotuj pesto: zmiksuj wszystkie składniki na gęstą pastę. Jeśli potrzeba, dolej trochę oliwy, by masa była spójna.

- Ser odcedź na sicie, dopraw solą i pieprzem. Żelatynę rozpuść w kilku łyżkach wody i dobrze wymieszaj z serem.

- Niedużą formę keksówkę wyłóż folią spożywczą, tak by brzegi folii wystawały szeroko na boki. Ułóż płaty czerwonej papryki, dokładnie wypełniając dno formy. Posmaruj je warstwą zielonego pesto i przykryj połową masy serowej. Ser równo rozsmaruj, przykryj warstwą z płatów żółtej papryki i posmaruj pesto. Na wierzchu rozsmaruj drugą część masy serowej i przykryj ją płatami czerwonej papryki. Zakryj wierzch folią spożywczą, przyciśnij lekko i wstaw na noc do lodówki, by całość stężała.

- Przed podaniem odwiń folię z wierzchu, obróć formę do góry dnem na desce do krojenia i wyjmij terrinę z keksówki. Zdejmij folię spożywczą i pokrój terrinę bardzo ostrym nożem na plastry. Udekoruj listkami bazylii i skrop oliwą.

Marchewka z brukselką

5 marchewek

200 g brukselki

50 g masła

sól, pieprz

- Marchewkę obierz i pokrój w grube plasterki. Rozgrzej masło w garnuszku, wrzuć marchewkę, dopraw solą i pieprzem. Chwilę podsmażaj potrząsając garnkiem, wlej kilka łyżek wody i duś na małym ogniu, aż marchewka zmięknie, ale się nie rozpadnie. Dopraw do smaku pieprzem i solą.

- Brukselkom odetnij spód (dość głęboko) i obierz zewnętrzne listki. Zależy nam tylko na pojedynczych listkach, więc zdejmij ich jak najwięcej (nieduże główki, które zostaną, wykorzystasz przy innej okazji). Zagotuj osoloną wodę i krótko gotuj listki brukselki.

- Gorącą marchewkę wyłóż na półmisek i przykryj ją odcedzonymi, gorącymi listkami brukselki. Brukselka przygotowana tym sposobem ma bardzo żywy kolor i delikatny smak. Ci, którzy zrazili się do brukselkowej goryczki, powinni spróbować tej metody.

Ziemniaki faszerowane

kilka dużych ziemniaków o cienkiej skórce

1 jajko

sól, pieprz, świeżo starty parmezan

dodatki:

śmietanka, utarty ząbek czosnku, natka pietruszki

śmietanka, musztarda diżońska, szczypiorek, grubo mielony pieprz

ser biały, cebula i boczek wędzony, pokrojone w kostkę i usmażone na oliwie, grubo mielony pieprz

dynia pokrojona w kostkę, usmażona na maśle z cukrem i z posiekanymi listkami szałwi, dobrze odparowana i ugnieciona na puree

seler korzeniowy utarty na tarce jarzynowej i usmażony na oliwie z szalotką

posiekane grzyby leśne usmażone na oliwie, doprawione pastą truflową

- Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Ostudź, przekrój poziomo na pół. Wydrąż środek, zostawiając trochę miąższu przy skórce. Masę ziemniaczaną ugnieć (nie miksuj, bo stanie się ciągnąca), a następnie wymieszaj z jajkiem i z pozostałymi dodatkami z wybranej kombinacji smakowej.

- Napełnij przygotowaną masą połówki ziemniaków, posyp świeżo startym parmezanem i wstaw do gorącego piekarnika. Zapiekaj, aż się zrumienią, podawaj gorące.

- Ziemniaki można przygotować zawczasu i wstawić do piekarnika tuż przed przyjściem gości.

Mazurek z fetą i szpinakiem

kruchy spód:

180 g mąki

120 g zamrożonego masła

sól, dwie łyżki zimnej wody

nadzienie:

300 g liści szpinaku

50 g masła

sól, pieprz, gałka muszkatołowa

100 g greckiego sera feta

garść namoczonych rodzynek

garść orzeszków piniowych

oliwa

- Przygotuj ciasto. Zamrożone masło zetrzyj na tarce jarzynowej. Wymieszaj mąkę z solą i masłem, dolej dwie łyżki zimnej wody i szybko zagnieć kulę ciasta. Owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki, na czas przygotowywania nadzienia.

- Rozgrzej masło na patelni, dodaj opłukany, wilgotny szpinak i duś pod przykryciem, krótko, aż liście zwilgotnieją. Odkryj, dopraw solą, pieprzem i gałką, odciśnij z nadmiaru wody.

- Ciasto rozwałkuj na prostokąt z lekko uniesionymi brzegami, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i podpiecz, aż będzie złoty, ostudź.

- Odciśnięty szpinak posiekaj, rozłóż na upieczonym spodzie i udekoruj rządkami rodzynek, orzeszków i pokruszonej fety. (układaj wzorki jak na mazurku). Całość lekko pokrop oliwą. Ponownie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz, aż feta się rozpuści, a orzeszki zrumienią. Podawaj na ciepło. Możesz urozmaicić dekorację ziarenkami czerwonego pieprzu.