1. I trymestr ciąży

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
  2. II trymestr ciąży

    1. 15
    2. 16
    3. 17
    4. 18
    5. 19
    6. 20
    7. 21
    8. 22
    9. 23
    10. 24
    11. 25
    12. 26
    13. 27
  3. III trymestr ciąży

    1. 28
    2. 29
    3. 30
    4. 31
    5. 32
    6. 33
    7. 34
    8. 35
    9. 36
    10. 37
    11. 38
    12. 39
    13. 40
  4. I rok życia

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
    15. 15
    16. 16
    17. 17
    18. 18
    19. 19
    20. 20
    21. 21
    22. 22
    23. 23
    24. 24
    25. 25
    26. 26
    27. 27
    28. 28
    29. 29
    30. 30
    31. 31
    32. 32
    33. 33
    34. 34
    35. 35
    36. 36
    37. 37
    38. 38
    39. 39
    40. 40
    41. 41
    42. 42
    43. 43
    44. 44
    45. 45
    46. 46
    47. 47
    48. 48
    49. 49
    50. 50
    51. 51
    52. 52

Podaj: planowaną datę porodu lub datę urodzin dziecka

Dania świąteczne

Bakalie są baśniowe. Chociaż minęły czasy, gdy były trudno dostępnym rarytasem, dla mnie wciąż są wyjątkowe i odświętne.
Wyobrażam sobie pierwsze karawany kupców z Orientu, które już w XV wieku docierały nad Wisłę. I naszych przodków, którzy brali do ust nieznane, ciemne, pomarszczone kuleczki, a na podniebieniu rozpływała im się cudowna słodycz koryntek, sułtanek lub damascenek. W bakaliach zamknięte jest słońce ciepłych krajów. Miesza się słodycz, owocowa kwasowość i egzotyczne nuty, które pięknie grają nie tylko z deserami. Mięso z dodatkiem suszonych owoców nabiera głębi i fantazji, ryba jest zaskakująca, a duszone z bakaliami warzywa wchodzą na listę dań na specjalne okazje. Bożonarodzeniowa kuchnia nie może się obyć bez bakalii, byłaby jak choinka bez bombek.

Jak kandyzować skórkę pomarańczową

Pomarańcze przed obraniem wyszoruj i sparz. Skórki obrane z pomarańczy zalej wodą, zagotuj i odcedź. Odetnij dokładnie białą część, czyli tzw. albedo. Pomarańczową część pokrój w drobną kostkę lub paseczki. Ugotuj syrop z wody i cukru "do nitki", wsyp skórkę pomarańczową i smaż na małym ogniu, aż będzie szklista. Na 450 g skórki pomarańczowej (bez albedo) trzeba przyrządzić syrop z trzech szklanek cukru i dwóch szklanek wody.

Pieczone pierożki z bakaliami

ciasto:

100 g mąki

100 g miękkiego masła

100 g serka Philadelphia

nadzienie:

tarte jabłko

łyżka miękkich rodzynek

2 łyżki miękkich żurawin

2 łyżki suszonych moreli

2 łyżki kandyzowanej skórki

pomarańczowej

2 suszone figi

2 łyżki brązowego cukru (najlepiej muscovado)

sok z cytryny

mielona gałka muszkatołowa

mielony cynamon

Bakalie drobno posiekaj. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki nadzienia, dodaj przyprawy. Jeśli jest zbyt wilgotne, odciśnij w dłoni. Wymieszaj ser z masłem, po chwili dodaj mąkę i szybko zagnieć ciasto. Dobrze schłodź ciasto w lodówce. Następnie rozwałkuj, wycinaj nieduże kółka, nakładaj nadzienie i lep nieduże pierożki. Pierożki układaj na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia. Blachę odstaw na trochę w chłodne miejsce, a następnie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220°C na 10 minut. Wyjmij, gdy pierożki zaczną się rumienić. Podawaj ciepłe, posypane cukrem pudrem.

Schab z suszonymi morelami i śliwkami

400 g wieprzowego schabu (niezbyt grubego)

garść suszonych moreli

garść suszonych śliwek bez pestek

kawałek skórki z pomarańczy

mały kawałek cynamonu

odrobina korzenia imbiru

liść laurowy

ząbek czosnku

szklanka rosołu

sól, pieprz

łyżka mąki

3 łyżki oliwy

Mięso natrzyj solą i pieprzem, a następnie oprósz mąką. Oliwę rozgrzej w garnku, obsmaż mięso ze wszystkich stron na rumiano. Wlej rosół i przyprawy. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut, co jakiś czas obracając mięso. Pod koniec usuń cynamon, imbir i skórkę pomarańczową. Mięso wyjmij i odstaw przykryte w ciepłe miejsce na kilka minut. Podawaj pokrojone w plastry, z owocami i sosem, który zgęstniał po odparowaniu.

Halibut z bakaliami

4 filety z halibuta (po 150-200 g każdy)

łyżka oliwy

3 łyżki masła

2 szalotki

pół łodygi selera naciowego

łyżka drobnych rodzynek

2 łyżki łuskanych orzechów włoskich

łyżka posiekanej natki pietruszki

sól, pieprz

Rodzynki namocz i odsącz. Seler naciowy i szalotkę obierz i pokrój w kostkę takiej wielkości jak rodzynki. Orzechy grubo posiekaj. Filety ryby osusz, posyp solą i pieprzem, skrop oliwą i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 12 minut. W tym czasie rozgrzej masło na patelni, dodaj seler i szalotkę, zeszklij, dopraw solą i pieprzem. Dodaj rodzynki i orzechy, a następnie całość lekko zrumień. Dorzuć natkę pietruszki i wymieszaj. Upieczone filety udekoruj maślano-bakaliową posypką.

Jabłka i buraki z żurawinami

ugotowany burak

2 twarde jabłka

2 łyżki miękkich suszonych

żurawin

3 łyżki oliwy

suszony tymianek

3/4 szklanki soku jabłkowego

sól, pieprz, cukier

ocet winny

Buraki pokrój w półksiężyce. Jabłka obierz i pokrój w podobny sposób. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj buraki, a po chwili jabłka i żurawiny. Chwilę smaż. Posyp solą, pieprzem, cukrem i tymiankiem. Mieszaj, podrzucając zawartość patelni. Następnie wlej sok jabłkowy i gotuj intensywnie, aż odparuje i zostanie wchłonięty przez żurawiny. Uzupełnij przyprawy - dodaj trochę więcej cukru lub octu winnego. Podawaj na gorąco jako dodatek do mięs.