Twój maluch dość często przyjmuje antybiotyki? Sprawdź, jak poprawić jego odporność!

Antybiotyki są najczęściej zalecanym przez lekarzy sposobem na choroby wywołane bakteriami. Niestety oprócz dobroczynnego działania w znaczący sposób wyniszczają organizm dziecka, a zwłaszcza florę bakteryjną jelit. W jaki sposób odbudować ją po chorobie oraz zwiększyć odporność na infekcje?

Skuteczna ochrona przed infekcjami

Układ immunologiczny stanowi barierę ochronną przed bakteriami, grzybami i wirusami. Proces jego kształtowania odbywa się w pierwszych dwunastu latach życia. W tym czasie dziecko jest mniej odporne na działanie patogenów niż osoba dorosła i dlatego tak ważne jest wzmacnianie organizmu. O zaburzonej odporności mogą świadczyć nawracające, ciężkie infekcje, przewlekłe biegunki, pleśniawki lub afty odporne na leczenie, ciężkie powikłania po takich chorobach jak grypa lub ospa oraz nadmierna reakcja organizmu po szczepieniu.

O tym, że odporność dziecka spada, rodzice przekonują się, gdy maluch zaczyna uczęszczać do żłobka i przedszkola. Aby wzmocnić układ odpornościowy, należy zadbać o zdrową dietę opartą o warzywa, owoce, produkty zbożowe, ryby, chude mięso oraz mleko. Ponadto istotne jest codzienne spędzanie czasu na świeżym powietrzu oraz umożliwienie maluchowi zdrowego, spokojnego snu, który zregeneruje organizm. Dobrym pomysłem jest regularne podawanie probiotyków, które znacząco obniżą ryzyko wystąpienia infekcji bakteryjnych. To właśnie one pozwolą zapobiegać niepożądanym skutkom działania antybiotyku, takim jak np. biegunki, dzięki odpowiedniemu wspieraniu mikroflory biologicznej dziecka.

Probiotyki niezbędne przy antybiotyku

Jedną z najskuteczniejszych metod stosowanych przez rodziców są produkty priobiotyczne, zawierające wyselekcjonowane żywe kultury bakterii. Dlaczego są tak istotne podczas stosowania antybiotykoterapii? Antybiotyki niszczą pożyteczne bakterie bytujące w przewodzie pokarmowym, co prowadzi do wyjałowienia jelit, zaburzenia pracy układu pokarmowego oraz rozwoju szczepów odpornych na działanie antybiotyku. W konsekwencji pojawiają się bóle brzucha i biegunki. Aby zapobiec negatywnym skutkom ubocznym podawania antybiotyku, stosuje się leki osłonowe, czyli właśnie probiotyki, które o 60% zmniejszają ryzyko wystąpienia biegunki i sprawnie odbudowują florę bakteryjną. Jednym z najbardziej skutecznych szczepów przy antybiotykoterapii jest Lactobacillus Rhamnosus GG, zawarty między innymi w Active Flora baby . Probiotyki można stosować już od pierwszych dni dziecka, ale dobrze, by miały postać kropli. Należy przy tym zwrócić uwagę, czy dany produkt nie zawiera sztucznych barwników i konserwantów. Pamiętajmy, że miejscem przechowywania powinna być lodówka, a nie np. domowa apteczka lub półka - tylko w chłodniejszej temperaturze dobry probiotyk nie straci swoich właściwości.

Odpowiednia dieta po antybiotykoterapii

Podczas podawania dziecku antybiotyku ilość dobrych bakterii odpowiadających za uszczelnianie błony śluzowej jelit drastycznie spada. Wówczas pojawiają się biegunki, bóle brzucha i wzdęcia. Proces odbudowy flory bakteryjnej u dziecka trwa z reguły kilka tygodni, jednak można go przyspieszyć, podając dziecku produkty z probiotykami. Warto wprowadzić do diety wzbogacone nimi kaszki oraz mleko modyfikowane. Jeżeli maluch nie jest uczulony na mleko krowie, można mu podawać kefir, maślankę i jogurt naturalny. Nie wszystkie produkty zawierają wyselekcjonowane szczepy dobroczynnych bakterii, dlatego należy zawsze sprawdzać skład mikroflory probiotycznej na opakowaniu. Najbardziej korzystne rodzaje bakterii to Lactobacillus Rhamnosus GG, Bifidobacterium oraz Saccharomyces.

Po antybiotykoterapii należy zadbać o odpowiedni zastrzyk witamin, dlatego nie może zabraknąć warzyw i owoców - szczególnie zawierających prowitaminę A znajdującą się w marchwi oraz witaminę C, której dobrymi źródłami są czarna porzeczka, maliny, morele, kiwi, natka pietruszki oraz owoce cytrusowe. W diecie dziecka po chorobie nie powinno się również unikać ryb, które są cennym źródłem kwasów omega wpierających układ immunologiczny oraz mięsa bogatego w żelazo, które jest niezbędne do produkcji czerwonych krwinek.

Copyright © Agora SA