1. I trymestr ciąży

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
  2. II trymestr ciąży

    1. 15
    2. 16
    3. 17
    4. 18
    5. 19
    6. 20
    7. 21
    8. 22
    9. 23
    10. 24
    11. 25
    12. 26
    13. 27
  3. III trymestr ciąży

    1. 28
    2. 29
    3. 30
    4. 31
    5. 32
    6. 33
    7. 34
    8. 35
    9. 36
    10. 37
    11. 38
    12. 39
    13. 40
  4. I rok życia

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
    15. 15
    16. 16
    17. 17
    18. 18
    19. 19
    20. 20
    21. 21
    22. 22
    23. 23
    24. 24
    25. 25
    26. 26
    27. 27
    28. 28
    29. 29
    30. 30
    31. 31
    32. 32
    33. 33
    34. 34
    35. 35
    36. 36
    37. 37
    38. 38
    39. 39
    40. 40
    41. 41
    42. 42
    43. 43
    44. 44
    45. 45
    46. 46
    47. 47
    48. 48
    49. 49
    50. 50
    51. 51
    52. 52

Podaj: planowaną datę porodu lub datę urodzin dziecka

Jakie mleko podawać rocznemu dziecku?

Bawić się, uczyć, odkrywać, poznawać - na to wszystko dziecko potrzebuje naprawdę mnóstwo energii! Żeby sił do działania nigdy nie brakowało, niezbędna jest odpowiednia dieta, komponowana zgodnie z zasadami prawidłowego żywienia. W kluczowym okresie 1000 pierwszych dni życia najważniejszą rolę w dziecięcym jadłospisie pełni mleko - najpierw mamy, później albo jeśli kobieta nie może karmić piersią, dopasowane do wieku dziecka mleko modyfikowane, a w końcu mleko krowie i jego przetwory. Dlaczego taka kolejność ma znaczenie?

. 1000 pierwszych dni życia to czas niezwykle intensywny dla kształtowania się organizmu dziecka - wówczas rozwija się jego mózg, odporność, dojrzewa układ pokarmowy i programuje się metabolizm. Dbając m.in. o prawidłową dietę maluszka, rodzice mają pewność, że wspierają młody organizm w tym ważnym okresie.

. Mleko i produkty mleczne stanowią podstawę odpowiedniego żywienia dziecka w pierwszych latach życia. Dostarczają niezbędnych składników odżywczych, np. wapnia, kluczowego do budowy kości.

. Niezmiernie ważne jest, by po 1. urodzinach maluch nie dzielił od razu jadłospisu z dorosłymi. Na tym etapie ma on wciąż zupełnie inne potrzeby żywieniowe, a jego brzuszek nadal jest bardzo delikatny!

Dlaczego mleko jest takie ważne?

Do diety rocznego dziecka możliwe jest wprowadzanie mleka krowiego, jednak to mleko modyfikowane jest produktem o składzie dopasowanym do potrzeb malucha i źródłem wielu składników odżywczych, których dojrzewający organizm potrzebuje, by móc się właściwie rozwijać. Mleko krowie w swoim składzie zawiera niewiele żelaza i nienasyconych kwasów tłuszczowych, jest także ubogie w witaminy A, C i D. Mleko modyfikowane dzięki zawartości m.in. wapnia, żelaza i witaminy D uzupełnia dietę w te deficytowe często składniki.

Czy znasz Modelowy talerz żywieniowy, opracowany przez Instytut Matki i Dziecka?

Obrazuje on, ile porcji konkretnych produktów powinno się znaleźć w codziennym jadłospisie dziecka w wieku 1-3 lat. Junior, który skończył 12. miesiąc życia, powinien otrzymywać aż 3 porcje mleka, w tym mleka modyfikowanego i produktów mlecznych każdego dnia! [1]
Mleko mamy przede wszystkim

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca, by dziecko było karmione wyłącznie piersią do ukończenia 6. miesiąca życia, a następnie wskazane jest kontynuowanie karmienia piersią przy równoczesnym rozszerzaniu diety dziecka. W okresie pierwszych 6. miesięcy pokarm mamy dostarcza dziecku wszystkich składników niezbędnych do prawidłowego rozwoju, a jest ich naprawdę dużo! Zawiera m.in.:

.  białka - niezbędne do wzrastania,

.  laktozę - pokrywająca zapotrzebowanie energetyczne dziecka,

.  oligosacharydy - wpływające na wzrost korzystnej mikrobioty jelitowej,

.  tłuszcze - niezbędne do prawidłowego rozwoju mózgu i narządu wzorku,

.  immunoglobuliny - budujące odporność w pierwszych tygodniach życia.

Co następne po mleku mamy?

Z racji odmiennych potrzeb żywieniowych na tym etapie rozwoju, dieta maluszka po 1. urodzinach nadal powinna różnić się od diety dorosłych. Junior wciąż ma delikatny i wrażliwy brzuszek, a jego przewód pokarmowy nie jest jeszcze w pełni dojrzały. Jeśli mama nie karmi piersią, to mleko modyfikowane stanowi ważną część diety na etapie jej rozszerzania i pozostaje ważnym elementem żywienia w kolejnych latach życia malucha. Mleko Bebiko Junior 3 NutriFlor+* jest dopasowane do potrzeb dziecka po 1. urodzinach. Dostarcza ważne, często deficytowe składniki w menu najmłodszych - witaminę D, żelazo i wapń, których małe dziecko potrzebuje aż od 4 do 8 razy więcej niż dorośli![2]

Mleko krowie - tak, ale.

Produkty mleczne - jogurty, kefiry, serki twarogowe, sery żółte - stanowią ważny element diety malucha po ukończeniu 1. roku życia. W 2 roku życia można wprowadzić do jadłospisu dziecka mleko krowie, jednak to stosowanie mleka modyfikowanego ułatwia zbilansowanie diety malucha. Dlaczego? Mleko krowie jest ubogie w  niektóre składniki,  istotne dla dojrzewającego organizmu. Ważne, aby dietę dziecka rozszerzać stopniowo i rozsądnie - w trosce o jego delikatny brzuszek i dobre samopoczucie.

* Bebiko Junior 3 NutriFlor+, tak jak inne mleka modyfikowane, zawiera wapń, żelazo, witaminę D i kwas alfa-linolenowy (omega 3).

Ważne informacje: Karmienie piersią jest najwłaściwszym i najtańszym sposobem żywienia niemowląt oraz rekomendowane dla małych dzieci wraz z urozmaiconą dietą. Mleko matki zawiera składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego rozwoju dziecka oraz chroni je przed chorobami i infekcjami. Karmienie piersią daje najlepsze efekty, gdy matka prawidłowo odżywia się w ciąży i w czasie laktacji oraz gdy nie ma miejsca nieuzasadnione dokarmianie dziecka. Przed podjęciem decyzji o zmianie sposobu karmienia matka powinna zasięgnąć porady lekarza.



[1] Poradnik żywienia dziecka w wieku od 1. do 3. roku życia, Instytut Matki i Dziecka, Warszawa 2013, s.19
[2] W przeliczeniu na kg masy ciała, zgodnie z: Normy żywienia dla populacji polskiej - nowelizacja, Jarosz M. (red.), Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2012.