Niezdrowe nawyki żywieniowe Polaków

Najnowsze badania pokazują, że kilkanaście procent naszego społeczeństwa nie dość, że odżywia się niezdrowo, to nie widzi w tym żadnego problemu i nie zamierza zmieniać swoich nawyków. Część przyznaje, że stara się przestrzegać zbilansowanej diety, niestety udaje się to tylko jednej osobie na dziesięć. Jak to zmienić?

Raport na temat zdrowego odżywiania podkreśla, że Polacy, podobnie jak Niemcy i Brytyjczycy, mają wśród Europejczyków najbardziej niezobowiązujące podejście do diety. Zupełnie odwrotnie traktują sprawę Włosi i Francuzi. Więcej niż jedna czwarta Polaków przyznaje, że je to, co chce, nie zastanawiając się, czy jest to zdrowe. Najbardziej niefrasobliwi są mężczyźni - 10 proc. przyznaje, że je niezdrowe rzeczy cały czas. Odsetek kobiet deklarujących takie podejście wynosi 2 proc.

Większość Polaków twierdzi natomiast, że odżywia się zdrowo. Jednak z badania przeprowadzonego przez firmę Kantar Media wynika, że tylko połowa z nich rzeczywiście stosuje jakąkolwiek dietę, większość stanowią kobiety (60 proc.).

Sposób na pokusę

Mimo szczerych chęci unikanie przekąsek oraz kalorycznych dań dla większości badanych jest bardzo trudne. Blisko 40 proc. respondentów myślenie o zdrowym odżywianiem zaczyna już w sklepie i starannie wybiera produkty tak, aby mieć w domu wyłącznie zdrowe jedzenie. Do kupowania niezdrowych produktów (zjadane są zazwyczaj w pierwszej kolejności by zbytnio nie odbiegać od diety) przyznaje się 17 proc. Podobna grupa ukrywa niezdrowe produkty, by nie kusiły. Są też osoby, które dbają o dietę nie zważając na to, co jedzą pozostali członkowie rodziny - sposobem stosowanym przez 15 procent respondentów jest przydzielanie każdemu domownikowi jego własnej strefy w lodówce.

Najbardziej zapobiegliwa grupa Polaków (ok. 14 proc.) przyrządza posiłki na poszczególne dni tygodnia i przechowuje je w pojemnikach w lodówce.

Zdrowo odżywiającym się również zdarzają się grzeszki. Niemal połowa przyznaje, że mimo, że stara się odżywiać zdrowo, poza dobrymi produktami, kupuje także niezdrowe smakołyki.

Proste rozwiązanie

Zdaniem specjalistów silną wolę można wesprzeć odpowiednim ułożeniem produktów. - Lodówka Samsung Food ShowCase może ułatwić zdrowe odżywianie dzięki optymalnemu podziałowi na jasno określone strefy. Każdy domownik może mieć w niej miejsce na swoje ulubione produkty i przekąski. W ten sposób łatwiej zachować dyscyplinę - czekoladowe desery dzieci nie kuszą taty, a mama - wegetarianka nie musi trzymać sałaty w sąsiedztwie aromatycznych wędlin - mówi Luck Mansfield, szef działu innowacji firmy Samsung w Europie.

Moda na zdrowie

- Zważywszy na to, że zdrowo odżywiający się Europejczycy spożywają o wiele więcej świeżej żywności, takiej jak owoce i warzywa, kluczowego znaczenia nabiera możliwość przechowywania takich produktów w sposób, pozwalający zachować jakość i smak. Lodówka Samsung Food ShowCase wykorzystuje specjalne technologie umożliwiające szybsze schładzanie powietrza po jej otwarciu i utrzymywanie stałej temperatury w całym wnętrzu. Niezależnie więc od tego, gdzie członkowie rodziny chowają swoje produkty i jak często otwierają lodówkę, mają zagwarantowaną optymalną temperaturę pozwalającą utrzymać świeżość i zapobiegać marnowaniu żywności - dodaje Luke Mansfield.

W badaniu przeprowadzonym przez Kantar Media na zlecenie firmy Samsung wzięły udział osoby powyżej 16 roku życia W każdym z pięciu krajów (Włochy, Wielka Brytania, Niemcy, Francja i Polska) przebadano około 1000 osób.

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.