Dieta przed ciążą

Jeżeli myślisz o dziecku, zawczasu się do tego przygotuj. Twój organizm potrzebuje co najmniej trzech miesięcy, by zgromadzić niezbędny zapas witamin i składników mineralnych oraz pozbyć się niepożądanych substancji.

Zanim zajdziesz w ciążę

Jeśli masz dużą nadwagę, postaraj się schudnąć (unikaj jednak drastycznych diet, które mogą zaburzyć równowagę hormonalną i spowodować zatrzymanie owulacji). Kobietom otyłym grozi w ciąży znacznie więcej komplikacji, między innymi nadciśnienie i cukrzyca.Twoja dieta powinna zawierać jak najwięcej świeżych, mało przetworzonych produktów. Powinna też być zróżnicowana, bogata w witaminy i składniki mineralne.

Szczególnie ważne są:

kwas foliowy - zapobiega powstawaniu u dzieci wrodzonych wad układu nerwowego (np. rozszczep kręgosłupa). Oprócz pokarmów bogatych w tę witaminę zaleca się przyjmowanie na trzy miesiące przed zajściem w ciążę (a także w pierwszym jej trymestrze) około 400 mikrogramów kwasu foliowego dziennie. Jest on dostępny w aptekach bez recepty;

żelazo - niedobór tego pierwiastka może spowodować niepłodność zarówno u kobiety, jak i u mężczyzny. Niedobór żelaza bywa skutkiem błędów dietetycznych (np. całkowitego wykluczenia czerwonego mięsa bez zapewnienia innych źródeł żelaza) lub zaburzeń jego wchłaniania (w chorobach jelit lub w niektórych kuracjach, np. silnymi lekami przeciwzapalnymi). Również kofeina zawarta w kawie i coli zmniejsza przyswajanie żelaza;

cynk i mangan - niski poziom tych pierwiastków może być przyczyną zaburzeń płodności. Zdarza się to zwłaszcza u kobiet przyjmujących przez długi czas tabletki antykoncepcyjne.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.