Kuchnia śródziemnomorska dla dzieci

Z basenu Morza Śródziemnego pochodzą jedne z najzdrowszych i najpyszniejszych dań świata. Można je przygotować także w wersji dla najmłodszych smakoszy.

Tabule

(po 8. miesiącu)

szklanka kuskusu

2 pomidory (np. czerwony i pomarańczowy)

kilka gałązek natki pietruszki

łyżka oliwy extra vergine

Kuskus zalej wrzątkiem i odstaw na kilka minut. Umyte listki natki posiekaj. Pomidory zalej wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój. Wymieszaj kaszę z natką i pomidorami, dopraw oliwą. Taką sałatkę możesz zapakować do pojemniczka i podać dziecku na spacerze. (Porcja dla rodziny)

Placek z cukinii

(po 11. miesiącu)

2 cukinie

2 jajka

4 łyżki mąki

łyżka drobno posiekanych ziół (natka pietruszki, oregano, mięta)

olej rzepakowy bezerukowy

bułka tarta

Cukinie umyj, obierz, zetrzyj na tarce, odciśnij sok. Dodaj jajka, mąkę i zioła. Niedużą formę posmaruj olejem i wysyp bułką tartą. Wlej ciasto i piecz 30 minut w 180°C. Podawaj, gdy ostygnie, np. z jogurtem naturalnym. Z tego ciasta możesz też przygotować placki. Patelnię posmaruj olejem, nakładaj ciasto łyżką i smaż na rumiano, tak by ciasto w środku się ścięło. (Porcja dla rodziny)

Pizza w miniaturze

(po 11. miesiącu)

50 dag mąki pszennej

10 g suchych drożdży instant

szczypta soli i cukru

oliwa

3 pomidory

listki bazylii

Przesianą mąkę wymieszaj z drożdżami, solą, cukrem i 1 i 1/3 szklanki wody. Ciasto włóż do miski, przykryj i odstaw na 2 godz. Sparz pomidory, obierz, pokrój i uduś na oliwie. Ciasto rozwałkuj, wykrawaj szklanką placuszki. Układaj je na blasze wyłożonej pergaminem. Rozsmaruj na nich sos (dla starszych dzieci możesz też położyć kawałki mozzarelli). Piecz?20-25 minut w 200°C. Podawaj przybrane listkiem bazylii. (Porcja dla rodziny)

Sezamowa marchew

(po 8. miesiącu)

marchewka

łyżka pasty tahini (ze sklepu ze zdrową żywnością)

łyżka soku z cytryny

szczypta imbiru

Marchewkę wyszoruj, obierz, pokrój w grube plastry. Zalej niewielką ilością wody i gotuj do miękkości. Wyjmij z garnka (nie wylewaj wody). Zmiksuj z pozostałymi składnikami. Jeśli pasta będzie za gęsta, dolej nieco wody pozostałej po gotowaniu marchewki. Podawaj jako dodatek warzywny do dania obiadowego. (2 porcje)

Ryba z musem z białych warzyw

(po 8. miesiącu)

kawałek filetu z łososia lub pstrąga (15 dag)

kilka gałązek koperku

kilka liści świeżego szpinaku

łyżeczka oliwy extra vergine

ćwiartka małej cebuli

pietruszka

pół młodego selera

gałka muszkatołowa

kilka pomidorków koktajlowych

Koperek, liście szpinaku i pozostałe warzywa dokładnie umyj. Filet umyj, usuń ości i gotuj 20 minut na parze wraz z koperkiem i liśćmi szpinaku. Cebulę, pietruszkę i seler obierz, zalej wodą i gotuj do miękkości. Zmiksuj, dodaj gałkę muszkatołową i oliwę. Przed podaniem udekoruj szpinakiem i plasterkami pomidorków. (2 porcje)

Konsultacja: dr n. med. Izabella Łazowska-Przeorek

Więcej o:
Copyright © Agora SA