(po 8. miesiącu)
szklanka kuskusu
2 pomidory (np. czerwony i pomarańczowy)
kilka gałązek natki pietruszki
łyżka oliwy extra vergine
Kuskus zalej wrzątkiem i odstaw na kilka minut. Umyte listki natki posiekaj. Pomidory zalej wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój. Wymieszaj kaszę z natką i pomidorami, dopraw oliwą. Taką sałatkę możesz zapakować do pojemniczka i podać dziecku na spacerze. (Porcja dla rodziny)
(po 11. miesiącu)
2 cukinie
2 jajka
4 łyżki mąki
łyżka drobno posiekanych ziół (natka pietruszki, oregano, mięta)
olej rzepakowy bezerukowy
bułka tarta
Cukinie umyj, obierz, zetrzyj na tarce, odciśnij sok. Dodaj jajka, mąkę i zioła. Niedużą formę posmaruj olejem i wysyp bułką tartą. Wlej ciasto i piecz 30 minut w 180°C. Podawaj, gdy ostygnie, np. z jogurtem naturalnym. Z tego ciasta możesz też przygotować placki. Patelnię posmaruj olejem, nakładaj ciasto łyżką i smaż na rumiano, tak by ciasto w środku się ścięło. (Porcja dla rodziny)
(po 11. miesiącu)
50 dag mąki pszennej
10 g suchych drożdży instant
szczypta soli i cukru
oliwa
3 pomidory
listki bazylii
Przesianą mąkę wymieszaj z drożdżami, solą, cukrem i 1 i 1/3 szklanki wody. Ciasto włóż do miski, przykryj i odstaw na 2 godz. Sparz pomidory, obierz, pokrój i uduś na oliwie. Ciasto rozwałkuj, wykrawaj szklanką placuszki. Układaj je na blasze wyłożonej pergaminem. Rozsmaruj na nich sos (dla starszych dzieci możesz też położyć kawałki mozzarelli). Piecz?20-25 minut w 200°C. Podawaj przybrane listkiem bazylii. (Porcja dla rodziny)
(po 8. miesiącu)
marchewka
łyżka pasty tahini (ze sklepu ze zdrową żywnością)
łyżka soku z cytryny
szczypta imbiru
Marchewkę wyszoruj, obierz, pokrój w grube plastry. Zalej niewielką ilością wody i gotuj do miękkości. Wyjmij z garnka (nie wylewaj wody). Zmiksuj z pozostałymi składnikami. Jeśli pasta będzie za gęsta, dolej nieco wody pozostałej po gotowaniu marchewki. Podawaj jako dodatek warzywny do dania obiadowego. (2 porcje)
(po 8. miesiącu)
kawałek filetu z łososia lub pstrąga (15 dag)
kilka gałązek koperku
kilka liści świeżego szpinaku
łyżeczka oliwy extra vergine
ćwiartka małej cebuli
pietruszka
pół młodego selera
gałka muszkatołowa
kilka pomidorków koktajlowych
Koperek, liście szpinaku i pozostałe warzywa dokładnie umyj. Filet umyj, usuń ości i gotuj 20 minut na parze wraz z koperkiem i liśćmi szpinaku. Cebulę, pietruszkę i seler obierz, zalej wodą i gotuj do miękkości. Zmiksuj, dodaj gałkę muszkatołową i oliwę. Przed podaniem udekoruj szpinakiem i plasterkami pomidorków. (2 porcje)