Kuchnia śródziemnomorska dla dzieci

Opracowanie przepisów Magda Rodak , miesięcznik Dziecko
15.12.2014 10:03
Z basenu Morza Śródziemnego pochodzą jedne z najzdrowszych i najpyszniejszych dań świata. Można je przygotować także w wersji dla najmłodszych smakoszy.
Pizza w miniaturze

Pizza w miniaturze (B. AND E. DUDZINSCY)

Tabule

(po 8. miesiącu)

•  szklanka kuskusu

•  2 pomidory (np. czerwony i pomarańczowy)

•  kilka gałązek natki pietruszki

•  łyżka oliwy extra vergine

Kuskus zalej wrzątkiem i odstaw na kilka minut. Umyte listki natki posiekaj. Pomidory zalej wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój. Wymieszaj kaszę z natką i pomidorami, dopraw oliwą. Taką sałatkę możesz zapakować do pojemniczka i podać dziecku na spacerze. (Porcja dla rodziny)

Placek z cukinii

(po 11. miesiącu)

•  2 cukinie

•  2 jajka

•  4 łyżki mąki

•  łyżka drobno posiekanych ziół (natka pietruszki, oregano, mięta)

•  olej rzepakowy bezerukowy

•  bułka tarta

Cukinie umyj, obierz, zetrzyj na tarce, odciśnij sok. Dodaj jajka, mąkę i zioła. Niedużą formę posmaruj olejem i wysyp bułką tartą. Wlej ciasto i piecz 30 minut w 180°C. Podawaj, gdy ostygnie, np. z jogurtem naturalnym. Z tego ciasta możesz też przygotować placki. Patelnię posmaruj olejem, nakładaj ciasto łyżką i smaż na rumiano, tak by ciasto w środku się ścięło. (Porcja dla rodziny)

Pizza w miniaturze

(po 11. miesiącu)

•  50 dag mąki pszennej

•  10 g suchych drożdży instant

•  szczypta soli i cukru

•  oliwa

•  3 pomidory

•  listki bazylii

Przesianą mąkę wymieszaj z drożdżami, solą, cukrem i 1 i 1/3 szklanki wody. Ciasto włóż do miski, przykryj i odstaw na 2 godz. Sparz pomidory, obierz, pokrój i uduś na oliwie. Ciasto rozwałkuj, wykrawaj szklanką placuszki. Układaj je na blasze wyłożonej pergaminem. Rozsmaruj na nich sos (dla starszych dzieci możesz też położyć kawałki mozzarelli). Piecz?20-25 minut w 200°C. Podawaj przybrane listkiem bazylii. (Porcja dla rodziny)

Sezamowa marchew

(po 8. miesiącu)

•  marchewka

•  łyżka pasty tahini (ze sklepu ze zdrową żywnością)

•  łyżka soku z cytryny

•  szczypta imbiru

Marchewkę wyszoruj, obierz, pokrój w grube plastry. Zalej niewielką ilością wody i gotuj do miękkości. Wyjmij z garnka (nie wylewaj wody). Zmiksuj z pozostałymi składnikami. Jeśli pasta będzie za gęsta, dolej nieco wody pozostałej po gotowaniu marchewki. Podawaj jako dodatek warzywny do dania obiadowego. (2 porcje)

Ryba z musem z białych warzyw

(po 8. miesiącu)

•  kawałek filetu z łososia lub pstrąga (15 dag)

•  kilka gałązek koperku

•  kilka liści świeżego szpinaku

•  łyżeczka oliwy extra vergine

•  ćwiartka małej cebuli

•  pietruszka

•  pół młodego selera

•  gałka muszkatołowa

•  kilka pomidorków koktajlowych

Koperek, liście szpinaku i pozostałe warzywa dokładnie umyj. Filet umyj, usuń ości i gotuj 20 minut na parze wraz z koperkiem i liśćmi szpinaku. Cebulę, pietruszkę i seler obierz, zalej wodą i gotuj do miękkości. Zmiksuj, dodaj gałkę muszkatołową i oliwę. Przed podaniem udekoruj szpinakiem i plasterkami pomidorków. (2 porcje)

Konsultacja: dr n. med. Izabella Łazowska-Przeorek