1. I trymestr ciąży

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
  2. II trymestr ciąży

    1. 15
    2. 16
    3. 17
    4. 18
    5. 19
    6. 20
    7. 21
    8. 22
    9. 23
    10. 24
    11. 25
    12. 26
    13. 27
  3. III trymestr ciąży

    1. 28
    2. 29
    3. 30
    4. 31
    5. 32
    6. 33
    7. 34
    8. 35
    9. 36
    10. 37
    11. 38
    12. 39
    13. 40
  4. I rok życia

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
    15. 15
    16. 16
    17. 17
    18. 18
    19. 19
    20. 20
    21. 21
    22. 22
    23. 23
    24. 24
    25. 25
    26. 26
    27. 27
    28. 28
    29. 29
    30. 30
    31. 31
    32. 32
    33. 33
    34. 34
    35. 35
    36. 36
    37. 37
    38. 38
    39. 39
    40. 40
    41. 41
    42. 42
    43. 43
    44. 44
    45. 45
    46. 46
    47. 47
    48. 48
    49. 49
    50. 50
    51. 51
    52. 52

Podaj: planowaną datę porodu lub datę urodzin dziecka

Ściągawka dla rodziców

Woda ma zadziwiające właściwości.

Jak wszyscy wiemy, zamarza w temperaturze 0 st. C. Nie zmniejsza wtedy swojej objętości jak większość cieczy, ale ją powiększa (czyli zmniejsza gęstość)! Łatwo się o tym przekonać, zamrażając wodę w zamkniętej butelce (popęka). W ten sam sposób lód rozsadza wszelkiego typu szczeliny. Zamarzając, woda może rozkruszać nawet skały.

Dzięki mniejszej gęstości lód utrzymuje się na powierzchni wody.

Ma to olbrzymie znaczenie dla życia biologicznego. Woda pod lodem jest zazwyczaj cieplejsza aniżeli powietrze. Ale to nie koniec. W temperaturze 4 st. C woda ma największą gęstość i dlatego opada na dno. W odpowiednio głębokich zbiornikach zarówno zimą, jak i latem temperatura wody przy dnie wynosi 4 st. C. Pozwala to wielu organizmom przetrwać zimę.

Najzimniejsze rejony na ziemi to Antarktyda (biegun południowy) i Arktyka (biegun północny). Góry lodowe na Arktyce mają ostre szczyty, podczas gdy na Antarktydzie, najzimniejszym miejscu na ziemi, są one płaskie. Ale po lód nie musimy wędrować aż tak daleko. Wystarczy, że otworzymy lodówkę, a na jej ściankach zaobserwujemy szron. Ilekroć otwieramy lodówkę lub zamrażalnik, wchodzi do nich ciepłe powietrze zawierające parę wodną. W niskiej temperaturze kropelki wody zamarzają na zimnych powierzchniach (obecnie produkuje się lodówki z systemami odszraniającymi).

Lód topi się nie tylko pod wpływem temperatury. Kiedy łyżwiarz mknie po lodowisku, nacisk łyżew (ciśnienie) powoduje topienie się lodu. Łyżwiarz ślizga się po cieniutkiej warstwie wody, dzięki czemu maleje tarcie. Woda zamarza, gdy tylko nacisk łyżwy ustąpi. Taki sam mechanizm umożliwia przemieszczanie się nawet wielkich i ciężkich lodowców. Pod wpływem ciśnienia górnych warstw lodu podstawa topnieje i umożliwia ich spływanie. Innym sposobem na stopienie lodu jest jego podgrzewanie. Podgrzewając lód, zwiększamy prędkość poruszania się tworzących go cząstek. Pozwala im to na przemieszczanie się względem siebie. Jako lód miały bardziej utrwalone pozycje. Jeszcze innym sposobem pozwalającym na roztopienie lodu jest posypanie go solą. Roztwór soli ma niższą temperaturę zamarzania aniżeli woda i dlatego lód się roztapia.

Spróbuj wykorzystać niektóre z tych wiadomości do wymyślenia z dzieckiem wesołych zabaw. Poniżej znajdziesz parę przykładów. Kieruj się możliwościami swojego malucha. Zabawę uatrakcyjni wprowadzenie baśniowej postaci. Możesz również przygotować pacynkę ze starej skarpetki lub rękawicy, która za ciebie poprowadzi wątek.