Bufet wytrawny
jajka przepiórcze ugotowane na twardo, pomidorki koktajlowe,
ugotowane groszki cukrowe, ugotowane fasolki szparagowe,
paski czerwonej i żółtej papryki, pokrojony w słupki świeży ogórek, marchewka i seler naciowy, oliwki bez pestek, paluchy drożdżowe grissini, groszek ptysiowy i doprawione ziołami
dipy
Bufet owocowy
słoiczki z owocowymi musami dla niemowląt (przedszkolaki też je lubią), suszone morele, figi, daktyle, a przede wszystkim świeże owoce, najlepiej takie na raz do buzi, np. borówki amerykańskie, bezpestkowe winogrona, truskawki, cząstki mandarynek lub pomarańczy, kulki z arbuza lub melona
Do picia
woda mineralna, domowa
lemoniada, soki owocowe świeżo tłoczone w dużych pojemnikach z kranikiem.
Napoje najlepiej podawać w jednarazowych kubkach (nie powinny być zbyt cienkie, bo wtedy łatwo zgniatają się w rączce) ze słomką. Warto je podpisać lub oznakować
Babeczki-kanapeczki
• gotowe spody do babeczek (można je kupić w delikatesach)
• kozi twarożek, kremowy serek lub biały ser rozrobiony z jogurtem
na wierzch:
• groszek zielony mrożony (ugotowany)
• plasterki rzodkiewek
• pokrojony w kostkę ogórek (bez gniazd nasiennych) i czerwona papryka
• posiekany szczypiorek
• pokruszony tuńczyk wyjęty z oliwy i odsączony
• dobra
szynka pokrojona w kostkę
Babeczki smarujemy wybranym twarożkiem. Ozdabiamy dodatkami i układamy na tacy.
Pizza uproszczona
• gotowe spody do pizzy (najlepiej pełnoziarniste i ekologiczne)
•
sos pomidorowy (dobrej jakości, bez chemicznych dodatków)
• plastry sera, szynki, salami
• świeże oregano
• oliwki
Podczas przyjęcia
dzieci smarują spody do pizzy pomidorowym sosem i układają na wierzchu wybrane dodatki. Pieczenie trwa tyle, ile rozpuszczenie się sera. Składniki takie jak ser czy szynka najlepiej kupić od razu pokrojone.
Pieczone ziemniaki w mundurkach
• kilkanaście ziemniaków
• masło lub oliwa
• czosnek
• tłusty biały ser lub gęsty jogurt
• świeże zioła
Ziemniaki dobrze wyszoruj, osusz papierowym ręcznikiem i w całości wstaw do piekarnika. Piecz w temperaturze 180°C. Kiedy będą miękkie, przekrój je na pół. Odczekaj chwilę, by przestygły. Podawaj na ciepło z masłem, masłem czosnkowym, oliwą, sosem jogurtowym lub twarożkiem z ziołami.
Rysiek Perłakowski
0
Chyba ktoś zapomniał o najważniejszym produkcie urodzinowym. Mam na myśli słodkości pod każdym względem. To najlepsze przekąski.
pamietnikdziecka.blogspot.com/