1. I trymestr ciąży

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
  2. II trymestr ciąży

    1. 15
    2. 16
    3. 17
    4. 18
    5. 19
    6. 20
    7. 21
    8. 22
    9. 23
    10. 24
    11. 25
    12. 26
    13. 27
  3. III trymestr ciąży

    1. 28
    2. 29
    3. 30
    4. 31
    5. 32
    6. 33
    7. 34
    8. 35
    9. 36
    10. 37
    11. 38
    12. 39
    13. 40
  4. I rok życia

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
    15. 15
    16. 16
    17. 17
    18. 18
    19. 19
    20. 20
    21. 21
    22. 22
    23. 23
    24. 24
    25. 25
    26. 26
    27. 27
    28. 28
    29. 29
    30. 30
    31. 31
    32. 32
    33. 33
    34. 34
    35. 35
    36. 36
    37. 37
    38. 38
    39. 39
    40. 40
    41. 41
    42. 42
    43. 43
    44. 44
    45. 45
    46. 46
    47. 47
    48. 48
    49. 49
    50. 50
    51. 51
    52. 52

Podaj: planowaną datę porodu lub datę urodzin dziecka

Urodzinowe przekąski

Menu na imprezę dla dzieci powinno być proste, lekkie i łatwe w obsłudze. Na przyjęcie zaplanowane w godzinach 11-13.30 wystarczy kilka zimnych przekąsek. Jeżeli party ma zahaczyć o porę obiadu, dobrze jest podać także coś ciepłego. Bez względu na porę dnia w zasięgu rąk gości musi być dużo picia.
Bufet wytrawny

jajka przepiórcze ugotowane na twardo, pomidorki koktajlowe,

ugotowane groszki cukrowe, ugotowane fasolki szparagowe,

paski czerwonej i żółtej papryki, pokrojony w słupki świeży ogórek, marchewka i seler naciowy, oliwki bez pestek, paluchy drożdżowe grissini, groszek ptysiowy i doprawione ziołami dipy

Bufet owocowy

słoiczki z owocowymi musami dla niemowląt (przedszkolaki też je lubią), suszone morele, figi, daktyle, a przede wszystkim świeże owoce, najlepiej takie na raz do buzi, np. borówki amerykańskie, bezpestkowe winogrona, truskawki, cząstki mandarynek lub pomarańczy, kulki z arbuza lub melona

Do picia

woda mineralna, domowa lemoniada, soki owocowe świeżo tłoczone w dużych pojemnikach z kranikiem.

Napoje najlepiej podawać w jednarazowych kubkach (nie powinny być zbyt cienkie, bo wtedy łatwo zgniatają się w rączce) ze słomką. Warto je podpisać lub oznakować

Babeczki-kanapeczki

•  gotowe spody do babeczek (można je kupić w delikatesach)

•  kozi twarożek, kremowy serek lub biały ser rozrobiony z jogurtem

na wierzch:

•  groszek zielony mrożony (ugotowany)

•  plasterki rzodkiewek

•  pokrojony w kostkę ogórek (bez gniazd nasiennych) i czerwona papryka

•  posiekany szczypiorek

•  pokruszony tuńczyk wyjęty z oliwy i odsączony

•  dobra szynka pokrojona w kostkę

Babeczki smarujemy wybranym twarożkiem. Ozdabiamy dodatkami i układamy na tacy.

Pizza uproszczona

•  gotowe spody do pizzy (najlepiej pełnoziarniste i ekologiczne)

•  sos pomidorowy (dobrej jakości, bez chemicznych dodatków)

•  plastry sera, szynki, salami

•  świeże oregano

•  oliwki

Podczas przyjęcia dzieci smarują spody do pizzy pomidorowym sosem i układają na wierzchu wybrane dodatki. Pieczenie trwa tyle, ile rozpuszczenie się sera. Składniki takie jak ser czy szynka najlepiej kupić od razu pokrojone.

Pieczone ziemniaki w mundurkach

•  kilkanaście ziemniaków

•  masło lub oliwa

•  czosnek

•  tłusty biały ser lub gęsty jogurt

•  świeże zioła

Ziemniaki dobrze wyszoruj, osusz papierowym ręcznikiem i w całości wstaw do piekarnika. Piecz w temperaturze 180°C. Kiedy będą miękkie, przekrój je na pół. Odczekaj chwilę, by przestygły. Podawaj na ciepło z masłem, masłem czosnkowym, oliwą, sosem jogurtowym lub twarożkiem z ziołami.

Więcej o: