Jak zrobić tort dla dziecka

Torty wszystkich kształtów i kolorów można zamówić (za niemałe pieniądze) w cukierniach. Ale zrobienie w domu imponującego, oryginalnego tortu wcale nie jest trudne. Warto spróbować i przy okazji dobrze się bawić!

Proponujemy wam tort-zamek, który przypadnie do gustu zarówno dziewczynce, jak i chłopcu. Oczywiście możecie go zrobić w tajemnicy przed jubilatem. Ale będzie miał chyba więcej przyjemności, gdy wspólnie przygotujecie czekoladową budowlę. Wieżyczki zamku układa się trochę jak z klocków ciasta przełożonych kremem. Dziecko może w tym pomagać. A także dekorować gotową konstrukcję lukrem i drobnymi elementami dekoracyjnymi. No i pewnie nie odmówicie mu możliwości wylizania miski po kremie...

Ciasto na zamek

165 g mąki pszennej

75 g kakao

łyżeczka sody oczyszczonej

150 g cukru

250 ml maślanki

2 jajka lekko roztrzepane

125 g masła

Masło podgrzej w garnuszku, aż się rozpuści, i odstaw, by lekko przestygło. Piekarnik nagrzej do 180°C. Okrągłą foremkę o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Do dużej miski przesiej mąkę. Dodaj kakao, sodę, cukier i wymieszaj. Maślankę wymieszaj z jajkami i masłem, a następnie dodaj do sypkich składników. Ucieraj, aż masa stanie się gładka i puszysta. Masę przełóż do blaszki i wyrównaj powierzchnię. Piecz ok. 40 minut, sprawdź patyczkiem, czy się nie przykleja. Wyjmij i pozostaw do ostygnięcia w formie.

Ciasto na wieżę

Możesz upiec takie samo ciasto czekoladowe jak na bazę, tylko w prostokątnej foremce. Jeśli chcesz zrobić białe wieżyczki, upiecz ciasto ze składników takich jak na ciasto ciemne, zamieniając jedynie 75 g kakao na 85 g mąki kukurydzianej. Możesz też zrobić wieżyczki czarno-białe. Przygotuj ciasto z mąki pszennej, sody oczyszczonej, cukru, maślanki, jajek i masła. Podziel na dwie części. Do jednej części dodaj 37 g kakao, do drugiej 42 g mąki kukurydzianej. Ciemne i białe ciasto upiecz osobno w dwóch prostokątnych blaszkach.

Krem

450 g gorzkiej czekolady

600 ml śmietany kremówki

Czekoladę pokrusz i rozpuść w kąpieli wodnej. Następnie przestudź, ale uważaj, żeby się znów nie ścięła. Schłodzoną śmietanę ubij na sztywny krem. Ostrożnie połącz z płynną czekoladą.

Polewa

200 g gorzkiej lub mlecznej czekolady pokrusz i rozpuść w kąpieli wodnej.

Wykonanie tortu - krok po kroku

Przetnij ciasto wzdłuż na dwie części i przełóż je kremem. Następnie obłóż kremem boki i wierzch ciasta.

Z ciasta upieczonego na wieżyczki wytnij (foremkami do ciastek, szklanką) różnej średnicy okręgi i ułóż z nich wieże, łącząc je kremem.

Po wybudowaniu całego zamku polej wieżyczki (ew. resztę tortu) polewą. Wieżyczki z polewą z czekolady będą wyglądać lepiej niż posmarowane kremem.

Udekoruj: narysuj okienka lukrowymi pisakami i ozdób mury kolorowymi groszkami, posypką lub siekanymi orzechami.

Stylizacja i przepisy Aneta Kosiba

Więcej o:
Copyright © Agora SA