1. I trymestr ciąży

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
  2. II trymestr ciąży

    1. 15
    2. 16
    3. 17
    4. 18
    5. 19
    6. 20
    7. 21
    8. 22
    9. 23
    10. 24
    11. 25
    12. 26
    13. 27
  3. III trymestr ciąży

    1. 28
    2. 29
    3. 30
    4. 31
    5. 32
    6. 33
    7. 34
    8. 35
    9. 36
    10. 37
    11. 38
    12. 39
    13. 40
  4. I rok życia

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
    15. 15
    16. 16
    17. 17
    18. 18
    19. 19
    20. 20
    21. 21
    22. 22
    23. 23
    24. 24
    25. 25
    26. 26
    27. 27
    28. 28
    29. 29
    30. 30
    31. 31
    32. 32
    33. 33
    34. 34
    35. 35
    36. 36
    37. 37
    38. 38
    39. 39
    40. 40
    41. 41
    42. 42
    43. 43
    44. 44
    45. 45
    46. 46
    47. 47
    48. 48
    49. 49
    50. 50
    51. 51
    52. 52

Podaj: planowaną datę porodu lub datę urodzin dziecka

Jak zrobić tort dla dziecka

Torty wszystkich kształtów i kolorów można zamówić (za niemałe pieniądze) w cukierniach. Ale zrobienie w domu imponującego, oryginalnego tortu wcale nie jest trudne. Warto spróbować i przy okazji dobrze się bawić!
Proponujemy wam tort-zamek, który przypadnie do gustu zarówno dziewczynce, jak i chłopcu. Oczywiście możecie go zrobić w tajemnicy przed jubilatem. Ale będzie miał chyba więcej przyjemności, gdy wspólnie przygotujecie czekoladową budowlę. Wieżyczki zamku układa się trochę jak z klocków ciasta przełożonych kremem. Dziecko może w tym pomagać. A także dekorować gotową konstrukcję lukrem i drobnymi elementami dekoracyjnymi. No i pewnie nie odmówicie mu możliwości wylizania miski po kremie...

Ciasto na zamek

•  165 g mąki pszennej

•  75 g kakao

•  łyżeczka sody oczyszczonej

•  150 g cukru

•  250 ml maślanki

•  2 jajka lekko roztrzepane

•  125 g masła

Masło podgrzej w garnuszku, aż się rozpuści, i odstaw, by lekko przestygło. Piekarnik nagrzej do 180°C. Okrągłą foremkę o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Do dużej miski przesiej mąkę. Dodaj kakao, sodę, cukier i wymieszaj. Maślankę wymieszaj z jajkami i masłem, a następnie dodaj do sypkich składników. Ucieraj, aż masa stanie się gładka i puszysta. Masę przełóż do blaszki i wyrównaj powierzchnię. Piecz ok. 40 minut, sprawdź patyczkiem, czy się nie przykleja. Wyjmij i pozostaw do ostygnięcia w formie.

Ciasto na wieżę

Możesz upiec takie samo ciasto czekoladowe jak na bazę, tylko w prostokątnej foremce. Jeśli chcesz zrobić białe wieżyczki, upiecz ciasto ze składników takich jak na ciasto ciemne, zamieniając jedynie 75 g kakao na 85 g mąki kukurydzianej. Możesz też zrobić wieżyczki czarno-białe. Przygotuj ciasto z mąki pszennej, sody oczyszczonej, cukru, maślanki, jajek i masła. Podziel na dwie części. Do jednej części dodaj 37 g kakao, do drugiej 42 g mąki kukurydzianej. Ciemne i białe ciasto upiecz osobno w dwóch prostokątnych blaszkach.

Krem

•  450 g gorzkiej czekolady

•  600 ml śmietany kremówki

Czekoladę pokrusz i rozpuść w kąpieli wodnej. Następnie przestudź, ale uważaj, żeby się znów nie ścięła. Schłodzoną śmietanę ubij na sztywny krem. Ostrożnie połącz z płynną czekoladą.

Polewa

200 g gorzkiej lub mlecznej czekolady pokrusz i rozpuść w kąpieli wodnej.

Wykonanie tortu - krok po kroku

•  Przetnij ciasto wzdłuż na dwie części i przełóż je kremem. Następnie obłóż kremem boki i wierzch ciasta.

•  Z ciasta upieczonego na wieżyczki wytnij (foremkami do ciastek, szklanką) różnej średnicy okręgi i ułóż z nich wieże, łącząc je kremem.

•  Po wybudowaniu całego zamku polej wieżyczki (ew. resztę tortu) polewą. Wieżyczki z polewą z czekolady będą wyglądać lepiej niż posmarowane kremem.

•  Udekoruj: narysuj okienka lukrowymi pisakami i ozdób mury kolorowymi groszkami, posypką lub siekanymi orzechami.

Stylizacja i przepisy Aneta Kosiba

Więcej o: