Mak w ciąży, spożywany w niewielkich ilościach, nie jest zakazany. Najbardziej znany i najczęściej spożywany mak niebieski jest zdrowy. Skąd więc wokół niego zastrzeżenia ilościowe oraz pytania o bezpieczeństwo dla przyszłych mam?
Mak to roślina powszechnie występująca w wielu krajach świata, głównie w uprawie. Dziko rośnie jedynie w Europie i krajach śródziemnomorskich. Istnieje kilka rodzajów maku, które wykorzystuje się w przemyśle spożywczym, medycynie i w kosmetyce. Najbardziej popularny jest mak niebieski, który ma czarne ziarna. W wyrobach cukierniczych wykorzystuje się również delikatniejszy w smaku mak biały.
Znany jest także mak lekarski, z którego wytwarzane są różne leki. Ten rodzaj maku ma silne działanie na psychikę - stosuje się go wyłącznie w medycynie. Sok pozyskiwany z makówki - opium stanowi główny składnik leków takich jak morfina, kodeina oraz papaweryna. Mak niebieski, podobnie jak mak biały, jest niskomorfinowy. Charakteryzuje się bardzo niską zawartością alkaloidów o działaniu narkotycznym. W kosmetyce wykorzystuje się głównie mak polny.
Mak niebieski jest zdrowy, ponieważ jest w nim:
Czego nie można jeść w ciąży? Sprawdźcie:
Nasiona maku niebieskiego zawierają niewielkie ilości opiatów. Nie są one duże, więc mak szkodzi dopiero po spożyciu 500 g ziarenek (czyli pięciu szklanek dziennie). Niektórzy lekarze przestrzegają ciężarne przed nadużywaniem maku, ponieważ można trafić na partię zanieczyszczoną podczas zbioru sokiem z makówek, w której ilości substancji szkodliwych nie są już tak subtelne. O ile więc ani dziecku, ani mamie nie zaszkodzi kawałek makowca, o tyle duże ilości ciast czy klusek z makiem mogą mieć niekorzystny wpływ. Związki narkotyczne mają działanie uspokajające i nasenne.
Zarówno mak w ciąży, jak i makowiec są ciężkostrawne. Mak, zwłaszcza w towarzystwie cukru i tłuszczu, jest bardzo kaloryczny. Warto wiedzieć, że 100 g maku ma aż 478 kcal. Wartości te podnoszą towarzyszące mu składniki. Powinny o tym pamiętać tak przyszłe mamy, zwłaszcza stosujące dietę lekkostrawną, jak i osoby cierpiące na choroby żołądka, wątroby i jelit.
Jak jeść mak, by nie szkodzi? Na co uważać i o czym pamiętać?
Jak jeść mak w ciąży?
Mak to nie tylko makowiec, ale również kutia, kluski z makiem, łazanki, ciasta, ciastka, paluszki i drożdżówki. Surowy mak można potraktować jak posypkę, a także dodawać do musów owocowych, koktajli owocowo-warzywnych, zup oraz ciast i deserów. Warto stosować go do panierowania ryb. Prażony mak można dodawać do past kanapkowych czy sałatek.