Herbata z liści malin. Czy mogą ją pić kobiety w ciąży?

Herbata z liści malin jest stosowana w medycynie naturalnej na wiele różnych dolegliwości. Przyrządza się ją z maliny właściwej, surowcem jednak nie są owoce, a liście.

Herbata z liści malin - właściwości i zastosowanie

Herbata z liści malin jest znana od wieków. Ceniono ją, ponieważ liście malin są bogatym źródłem wielu substancji o działaniu prozdrowotnym i leczniczym. Herbata z liści malin zawiera garbniki, flawonoidy, kwasy organiczne, sole mineralne oraz witaminę C. Tym samym pomaga na wiele dolegliwości, a i wielu schorzeniom zapobiega.

Herbata z liści malin znajduje zastosowanie jako środek:

  • na infekcje. Ma działanie przeciwgorączkowe i napotne, działa antyseptycznie. Sprawdza się jako środek wzmacniający organizm, wspierający go w walce z infekcją oraz jako produkt przeciwbakteryjny. Herbata z liści malin mogą pić także dzieci. Podana z miodem lub sokiem z czarnego bzu łagodzi infekcje,
  • łagodzący stany zapalne, ale i zwalczający wolne rodniki, dzięki czemu przypisuje się jej działanie przeciwnowotworowe (herbata z liści malin jest bogata w polifenole),
  • na wzmocnienie odporności organizmu. Wzmacnia, ponieważ jest źródłem witamin i mikroelementów,
  • pomagający przy przewlekłych stanach zapalnych dróg moczowych, ponieważ działa moczopędnie,
    łagodzący bóle menstruacyjne, gdyż ma działanie rozkurczowe,
  • sprawdzający się przy nieżytach żołądka i jelit, hamujący biegunkę i rozwój bakterii w jelitach,
  • poprawiający przemianę materii. Regularne picie herbaty z liści malin pomaga osobom walczącym ze zbędnymi kilogramami,
  • przygotowujący macicę do porodu.

Każdy wie, że syrop malinowy dodawany do herbaty jest świetny na przeziębienia. Niestety składa się z przetworzonych owoców, więc części ich wartości odżywczych ginie. Maliny warto jeść więc w wakacje, kiedy jest na nie sezon. Co warto wiedzieć o tych owocach?

Zobacz wideo

Herbata z liści malin a ciąża

Herbata z liści malin jest znana z tego, że wpływa na poród. Sprawia, że ten może być szybszy i łatwiejszy. To dlatego tak często sięgają po nią ciężarne kobiety na finiszu ciąży. Czy to dobry pomysł? Wydaje się, że tak, ponieważ choć napój nie przyspiesza porodu i nie wywołuje skurczów macicy, przygotowuje macicę do porodu. Na czym polega jej działanie? Przypuszcza się, że herbatka wzmacnia i usprawnia mięśnie macicy, dzięki czemu skurcze porodowe są bardziej skuteczne. Działa rozkurczowo na mięśnie gładkie, co ułatwia rozwieranie szyjki macicy, zmniejsza ryzyko powikłań.

A co mówią badania? Nie ma ich zbyt wiele. Jednym z przeprowadzonych eksperymentów naukowych było badanie z początku XXI wieku, które miało na celu stwierdzenie, czy liście malin faktycznie skracają i ułatwiają poród. Stwierdzono, że liść maliny, spożywany w postaci tabletek, nie powoduje żadnych skutków ubocznych dla matki i dziecka, ale wbrew powszechnemu przekonaniu nie skraca pierwszego etapu porodu. Jedynymi klinicznie istotnymi odkryciami były skrócenie drugiego etapu porodu i niższy odsetek porodów kleszczowych między grupą leczoną a grupą kontrolną.

Okazuje się, że herbatę z liści malin mogą pić kobiety w ciąży już od poczęcia, nie tylko na finiszu ciąży. Napar ma pozytywny wpływ na ukrwienie mięśni macicy, łagodzi poranne mdłości. Herbatę warto pić również po porodzie, dla wzmocnienia organizmu, wsparcia regeneracji macicy oraz po to, by pobudzić laktację. Zanim po nią sięgniesz, dla pewności skonsultuj się z położną lub lekarzem prowadzącym ciążę. Pamiętaj, że zioła także mają wpływ na organizm, wchodzą w interakcje z lekami itp.

Ważne jest, by pamiętać, że jeżeli po wypiciu herbaty z liści malin pojawią się przedwczesne skurcze, należy zmniejszyć ilość napoju bądź odstawić go całkowicie.

Każda ciężarna, która planuje sięgnąć po herbatę z liści malin musi wiedzieć, że istnieją pewne przeciwwskazania do jej picia. To między innymi: krwawienia z dróg rodnych, wcześniejszy poród zakończony cesarskim cięciem, nadciśnienie lub zagrożenie ciąży.

Herbata z liści malin - jak zrobić?

Aby zrobić herbatę z liści malin wystarczy łyżkę suszu zalać szklanką wrzątku. Napój należy parzyć kilka minut i przecedzić. Zaleca się pić jedną porcję napoju dziennie.

Liście malin można kupić w aptece lub sklepie zielarskim, a także zebrać samodzielnie. Warto pamiętać, że surowiec pozyskany zarówno z krzewów hodowanych, jak i leśnych, musi pochodzić z terenów czystych, pozbawionych spalin, zanieczyszczeń czy oprysków.

Samodzielnie zbierane liście malin muszą być zdrowe i zielone. Ich suszenie trwa mniej więcej dwa tygodnie. Przez ten czas suche liście (zebrane, gdy nie ma rosy), powinny leżeć w temperaturze pokojowej, w zaciemnionym miejscu. Gdy wyschną, trzeba je zamknąć je w papierowej torebce bądź pojemniku.

Więcej o:
Copyright © Agora SA