Grzyby są bogatym źródłem witamin z grupy B (zwłaszcza B1, B2, a także B3) oraz witaminy D, które są niezbędne w czasie ciąży. To także bogactwo minerałów, białka czy błonnika. Kurki, pieczarki oraz boczniaki zawierają żelazo. Niektóre gatunki dostarczają także fosfor, który jest ważny dla mocnych kości i zębów, a także potas czy selen. Grzyby zawierają również: wapń, jod, sole magnezu.
W wielu odmianach grzybów znajduje się również inny przeciwutleniacz (ergotioneina), która wzmacnia układ odpornościowy. Choć grzyby nawet w 90 proc. składają się z wody, dostarczają organizmowi wielu cennych składników odżywczych.
Grzyby są źródłem smaku umami, czyli piątego smaku obok słodkiego, gorzkiego, słonego i kwaśnego. Można je gotować, smażyć, marynować, suszyć, mrozić. Należy je przerabiać bezpośrednio po zebraniu.
W kontekście grzybów zawsze pojawiają się dwie inne kwestie: ciężkostrawność oraz bezpieczeństwo. Po pierwsze grzyby, mimo że są niskokaloryczne, zalicza się do produktów ciężkostrawnych. Po drugie: zbierając czy kupując grzyby, nie jest trudno o pomyłkę. O ile wątpliwości nie budzi muchomor czerwony, o tyle niejeden niedoświadczony grzybiarz może pomylić choćby muchomora sromotnikowego z kanią.
Nie zbieraj tych grzybów! Wyglądają na jadalne, ale mogą tylko zaszkodzić:
Walory smakowe i odżywcze grzybów są nie do przecenienia. Czy jednak można jeść je w ciąży oraz w czasie karmienia piersią? Okazuje się, że zdania tak samych kobiet, jak i specjalistów, są podzielone.
Wiele osób uważa, że nie jest to dobry pomysł. Jedzenie grzybów, zwłaszcza pochodzących z nieznanych źródeł bądź zbieranych przez tak zwanych niedzielnych grzybiarzy może być naznaczone śmiertelnym zagrożeniem. Z tego względu grzyby są kobietom w ciąży oraz karmiącym piersią zabraniane.
Niektórzy stoją jednak na stanowisku, że jadalne grzyby są bezpieczne dla ciężarnych i karmiących, dlatego mamy nie tylko mogą je spożywać bez obaw, ale wręcz powinny, ze względu na ich walory odżywcze. Nie należy z nich rezygnować, ponieważ nawet niewielka ilość grzybów pomaga uniknąć niedoborów witamin i minerałów. Jedynym przeciwwskazaniem jest spożywanie ich w postaci surowej. W ciąży można jeść grzyby, które są jadalne, gotowane lub suszone.
Jak widać odpowiedź na pytanie, czy można jeść grzyby w ciąży i podczas karmienia piersią, nie jest prosta. Wiele mam sięga po grzyby, inne - z uwagi na ich ciężkostrawność oraz potencjalne ryzyko pomyłki - rezygnuje z ich spożywania, tak na wszelki wypadek. Najmniej kontrowersji obaw zdają się budzić pieczarki i kurki, które trudno pomylić, a które nie ustępują innym gatunkom grzybów pod względem składników odżywczych.
Jeśli przyszła bądź karmiąca mama zdecyduje się jeść grzyby, musi sprawdzić ich świeżość i stan. Grzyby muszą być jadalne (nie może być co do tego żadnych wątpliwości) i pochodzić z pewnego źródła (zbierać je musi doświadczony grzybiarz). Zdecydowanie należy zachować dużą ostrożność. Nie mniej ważne jest, by je dobrze oczyścić i dobrze przyrządzić.
Jak jeść grzyby, żeby nie były ciężkostrawne? Grzyby, mimo tego, że są niskokaloryczne, zalicza się do produktów ciężkostrawnych. Dlaczego? Ma to związek z tym, że ich ściany komórkowe zawierają chitynę. Ta przypomina celulozę, nie jest trawiona przez ludzki żołądek. Poza tym grzyby zawierają dużo białka, które jest słabo rozpuszczane przez kwasy żołądkowe.
Co można zrobić, by jedzone grzyby wyszły na zdrowie?