1. I trymestr ciąży

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
  2. II trymestr ciąży

    1. 15
    2. 16
    3. 17
    4. 18
    5. 19
    6. 20
    7. 21
    8. 22
    9. 23
    10. 24
    11. 25
    12. 26
    13. 27
  3. III trymestr ciąży

    1. 28
    2. 29
    3. 30
    4. 31
    5. 32
    6. 33
    7. 34
    8. 35
    9. 36
    10. 37
    11. 38
    12. 39
    13. 40
  4. I rok życia

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
    15. 15
    16. 16
    17. 17
    18. 18
    19. 19
    20. 20
    21. 21
    22. 22
    23. 23
    24. 24
    25. 25
    26. 26
    27. 27
    28. 28
    29. 29
    30. 30
    31. 31
    32. 32
    33. 33
    34. 34
    35. 35
    36. 36
    37. 37
    38. 38
    39. 39
    40. 40
    41. 41
    42. 42
    43. 43
    44. 44
    45. 45
    46. 46
    47. 47
    48. 48
    49. 49
    50. 50
    51. 51
    52. 52

Podaj: planowaną datę porodu lub datę urodzin dziecka

Ryby i owoce morza trujące dla kobiet w ciąży? Nie. Warto po nie sięgać, ale czasem trzeba naprawdę uważać

Kobieta w ciąży powinna zdrowo się odżywiać. Naukowcy, na podstawie wyników kilkuletnich badań, stwierdzili, że jedzenie ryb w czasie ciąży ma bardzo korzystny wpływ na rozwój mózgu dziecka. Niektórych gatunków należy jednak unikać - mogą poważnie zaszkodzić.

Jedzenie ryb oraz owoców morza w ciąży pozytywnie wpływa płód. Do takiego wniosku doszli naukowcy z Instytutu Zdrowia w Barcelonie, którzy przeprowadzili badanie z udziałem matek i dzieci.

Naukowcy przebadali 1641 par matek i dzieci. Przeprowadzili kilka szczegółowych ankiet dotyczących sposobu żywienia kobiet, w różnych etapach ciąży. Później ocenili rozwój mózgu dzieci, w tym m.in. zdolność skupiania się i czas koncentracji uwagi.

Mózg rozwija się lepiej u dzieci, których matki spożywały ryby i owoce morza w ciąży

Dzieci mam, które spożywały regularnie ryby oraz owoce morza, miały wyraźnie lepsze wyniki, jeśli chodzi o rozwój mózgu niż ich rówieśnicy. Owoce morza i ryby, spożywane w pierwszym trymestrze ciąży przez matkę, przynoszą najlepsze efekty, jeśli chodzi o rozwój jej dziecka.

Ryba rybie nierówna

W związku ze skażeniem środowiska, nie wszystkie ryby są zdrowe. W mięsie tych, które żywią się małymi rybami i skorupiakami, kumulują się bowiem zanieczyszczenia. To m.in. tuńczyk, miecznik i makrela królewska. Będąc w ciąży, lepiej unikać tych gatunków ryb. Związki chemiczne, które w nich występują, mogą bowiem upośledzić rozwój układu nerwowego dziecka. Niebezpieczne są szczególnie związki rtęci. Skażenia chemiczne w największym stężeniu występują w tłuszczu, dlatego najczęściej powinno się wybierać ryby chude, np. mintaja, szczupaka, morszczuka. Z tłustych najbezpieczniej jest spożywać sardynki, sardele, łososia, halibuta i morlesza.

Czego nie jeść w ciąży?

W okresie ciąży lepiej zrezygnować również z surowego mięsa ryb, np. sushi, tatara z łososia, czy śledzi marynowanych na zimno i wędzonych. Mogą zawierać bakterie z rodzaju Listeria monocytogenes, niebezpieczne dla kobiet w ciąży. Więcej o tym, jak powinna odżywiać się kobieta w ciąży, a których produktów unikać, dowiesz się z filmu. 

Skomentuj:
Ryby i owoce morza trujące dla kobiet w ciąży? Nie. Warto po nie sięgać, ale czasem trzeba naprawdę uważać
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX