Ryby i owoce morza trujące dla kobiet w ciąży? Nie. Warto po nie sięgać, ale czasem trzeba naprawdę uważać

Kobieta w ciąży powinna zdrowo się odżywiać. Naukowcy, na podstawie wyników kilkuletnich badań, stwierdzili, że jedzenie ryb w czasie ciąży ma bardzo korzystny wpływ na rozwój mózgu dziecka. Niektórych gatunków należy jednak unikać - mogą poważnie zaszkodzić.

Jedzenie ryb oraz owoców morza w ciąży pozytywnie wpływa płód. Do takiego wniosku doszli naukowcy z Instytutu Zdrowia w Barcelonie, którzy przeprowadzili badanie z udziałem matek i dzieci.

Naukowcy przebadali 1641 par matek i dzieci. Przeprowadzili kilka szczegółowych ankiet dotyczących sposobu żywienia kobiet, w różnych etapach ciąży. Później ocenili rozwój mózgu dzieci, w tym m.in. zdolność skupiania się i czas koncentracji uwagi.

Mózg rozwija się lepiej u dzieci, których matki spożywały ryby i owoce morza w ciąży

Dzieci mam, które spożywały regularnie ryby oraz owoce morza, miały wyraźnie lepsze wyniki, jeśli chodzi o rozwój mózgu niż ich rówieśnicy. Owoce morza i ryby, spożywane w pierwszym trymestrze ciąży przez matkę, przynoszą najlepsze efekty, jeśli chodzi o rozwój jej dziecka.

Ryba rybie nierówna

W związku ze skażeniem środowiska, nie wszystkie ryby są zdrowe. W mięsie tych, które żywią się małymi rybami i skorupiakami, kumulują się bowiem zanieczyszczenia. To m.in. tuńczyk, miecznik i makrela królewska. Będąc w ciąży, lepiej unikać tych gatunków ryb. Związki chemiczne, które w nich występują, mogą bowiem upośledzić rozwój układu nerwowego dziecka. Niebezpieczne są szczególnie związki rtęci. Skażenia chemiczne w największym stężeniu występują w tłuszczu, dlatego najczęściej powinno się wybierać ryby chude, np. mintaja, szczupaka, morszczuka. Z tłustych najbezpieczniej jest spożywać sardynki, sardele, łososia, halibuta i morlesza.

Czego nie jeść w ciąży?

W okresie ciąży lepiej zrezygnować również z surowego mięsa ryb, np. sushi, tatara z łososia, czy śledzi marynowanych na zimno i wędzonych. Mogą zawierać bakterie z rodzaju Listeria monocytogenes, niebezpieczne dla kobiet w ciąży. Więcej o tym, jak powinna odżywiać się kobieta w ciąży, a których produktów unikać, dowiesz się z filmu. 

Zobacz wideo
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.