Ciąża w różnych zakątkach świata

Jakie są zalecenia dla kobiet w ciąży, jak powinny się odżywiać, ile przytyć i czy zaleca im się aktywność fizyczną? Tym i innym zagadnieniom przyjrzymy się podczas małej wyprawy dookoła świata.
Kobiety z różnych państw Kobiety z różnych państw shutterstock

Co kraj to obyczaj

Świat jest niesłychanie zróżnicowany. Każdy jego region ma swoją kulturę, wierzenia i obyczaje. W różnych zakątkach świata ludzie inaczej budują relacje ze sobą, zakładają rodziny i wychowują dzieci. W zależności od regionu, kobiety także nieco inaczej przechodzą ciążę. Na co innego zwracają uwagę, otaczane są inną opieką.

Japonka w ciąży i z dzieckiem Japonka w ciąży i z dzieckiem shutterstock

Ciąża w Japonii

Gdy Japonka odwiedzi Europę i zobaczy kobietę w ciąży, prawie na pewno jedno z pierwszych pytań, jakie padnie z jej ust, będzie brzmiało: "Dlaczego ta kobieta ma taki duży brzuch? Czy spodziewa się bliźniaków?". Stanie się tak nawet wtedy, gdy przyszła europejska mama będzie drobna jak na nasze standardy. Dlaczego? Japonki są generalnie mniejsze od nas. Ponadto, w Kraju Kwitnącej Wiśni bardzo rygorystycznie podchodzi się do przybierania na wadze w ciąży. Kobiety tyją nie więcej niż dziewięć kilogramów. Jeden kilogram na każdy miesiąc. Przyszłe mamy bardzo restrykcyjnie przestrzegają diety. Jedzą maksymalnie dwa tysiące kilokalorii na dobę. Są przy tym aktywne fizycznie - chodzą na siłownię, jogę lub basen. Zalecenia żywieniowe dla Japonek w ciąży obejmują wykluczenie chleba, słodkich owoców, surowych ryb i nabiału. Przyszłe mamy powinny jeść ryż, warzywa, soję, wodorosty, gotowane ryby, brokuły, cytrynę, truskawki i grejpfruta, który ma hamować mdłości.

U kobiet z Japonii, często do ostatnich miesięcy nie widać, że spodziewają się dziecka. Dlatego dostają specjalne plakietki, które informują, że są w tym wyjątkowym stanie. Powinny być noszone w widocznym miejscu, bo zapewniają przywileje. Kobieta, która ma taką plakietkę, może liczyć na to, że ktoś ustąpi jej miejsca w komunikacji lub przepuści w kolejce.

Henna Henna shutterstock

Ciąża w Indiach

W Indiach, gdzie nie wszystkie kobiety ciężarne mają szansę na kontakt z lekarzem, rząd produkuje specjalne filmiki. Są one emitowane w telewizji publicznej i zawierają informację o tym, jak dbać o siebie, co jeść, na co zwracać uwagę w tym szczególnym czasie. Zalecenia żywieniowe są zupełnie inne niż w Europie, nie mówiąc już o Japonii. Rekomenduje się dietę bogatą w produkty słodkie i tłuste. Dużo jest w niej naturalnych tłuszczów, takich jak oleje czy masło. Ważne miejsce zajmują zielone warzywa, groch, placki ze świeżej mąki i śmietana. Według indyjskich rekomendacji, najlepiej pić dużo herbaty, mleka z orzecha kokosowego oraz świeżego mleka krowiego.

W Indiach wszyscy bardzo dbają o kobiety, które spodziewają się dziecka. Zaleca się im nieodsłanianie brzucha. Ma to uchronić dziecko przed ewentualną klątwą. Kiedy zakończy się siódmy miesiąc ciąży i dziecko wejdzie w bezpieczną fazę życia płodowego, dla przyszłej mamy organizowane jest przyjęcie. Podczas zabawy brzuch kobiety nacierany jest specjalnymi olejkami, a jej ręce zdobione są rysunkami z henny. Kobieta otrzymuje także bransoletki, które mają uchronić jej dziecko przed złymi duchami.

Ciężarna z butelką Ciężarna z butelką shutterstock

Ciąża na Kubie

Kubańskie kobiety podczas całej ciąży tylko raz mają wykonywane badanie dopochwowe. Lekarze i mieszkańcy wyspy są przekonani, że w późniejszym okresie ciąży takie badanie może wywołać poronienie. Lepiej zatem nie ryzykować. Według kubańskich wierzeń, ryzykowne jest także, gdy kobieta w ciąży patrzy na księżyc w pełni, nowiu lub zaćmieniu. Kiedy księżyc jest w jednej z tych faz, nie powinna też wychodzić z domu.

Na Kubie kobiety są dorodne, mają pełne kształty, ale podczas ciąży dbają o to, aby nie przytyć za dużo. W tym celu rezygnują całkowicie z potraw przygotowywanych na bazie białej mąki. Jedzą dużo koniny, która ma chronić je przed anemią. Do potraw dodają sezam. Piją maltę - napój nieco przypominający piwo, w którym proces fermentacji został zatrzymamy i nie doszedł do etapu wytworzenia alkoholu. Do malty dodają mleko z puszki. Ten napój towarzyszy im przez całą ciążę, a także po niej. Jest uznawany za najbardziej efektywny stymulator laktacji.

Ciąża w Norwegii

Na zakończenie naszej podróży przenieśmy się do Europy. W Norwegii ciąża traktowana jest zupełnie inaczej niż w wymienionych wcześniej krajach. W zasadzie nie uważa się, że ciężarna wymaga specjalnego traktowania. Oczywiście, powinna dbać o siebie i kontrolować to, jak żyje. W tym celu wiele kobiet rejestruje się w specjalnych serwisach internetowych, które raz w tygodniu przesyłają im maila informującego o tym, jak rozwija się płód. Takie serwisy i aplikacje są coraz bardziej popularne także w Polsce (polecamy naszą aplikację na komórki Moja Ciąża, do pobrania za darmo).

Dieta norweskiej przyszłej mamy także przypomina tę, którą zalecają polscy lekarze. Nie należy jeść za dwoje, ale dwa razy zdrowiej. Podstawą żywienia powinny być warzywa i produkty o niskiej zawartości tłuszczu. Nie należy jeść żywności przetworzonej, nabiału (ze szczególnym naciskiem na sery pleśniowe). Nie smażyć, a gotować i całkowicie wykluczyć kawę oraz alkohol.

Dużą wagę przywiązuje się do budowania więzi z dzieckiem, już na etapie życia płodowego. Rodzice mówią do brzucha i masują go, otaczając dziecko szczególną opieką.

Niezależnie od sposobu, w jaki kobiety przechodzą ciążę w różnych rejonach świata i kulturach, dla każdej z nich jest to wyjątkowy czas. Przecież nie ma nic piękniejszego niż dbanie o siebie po to, aby ochronić rozwijające się w nas nowe życie.

Więcej o:
Copyright © Agora SA