Przykładowy jadłospis

Dobrze by było, żeby każdy posiłek był pełnowartościowy i zawierał wszystko co niezbędne. Jednak nie katuj się tabelkami żywieniowymi. Jedz to, na co masz ochotę, starając się unikać słodyczy i chipsów.

Pierwsze śniadanie:

kanapka z twarożkiem lub wędliną, do tego plasterki pomidora i ogórka i kilka bananowych chipsów.

Do popicia słaba herbata z mlekiem, kawa bezkofeinowa z mlekiem, woda albo świeżo wyciśnięty sok, np. z marchwi.

Drugie śniadanie:

lekki twarożek lub zrobione w domu tzatziki z jogurtu i tartego ogórka z dodatkiem czosnku i soli. Do pogryzania kawałki marchewki, papryki lub kalarepki. Do popicia - to, co lubisz najbardziej - byle nie był to dosładzany, gazowany i sztucznie barwiony napój.

Obiad:

połowę dużego talerza powinny zajmować warzywa (surowe lub gotowane, najlepiej mieszane), na drugiej połówce może pojawić się ryba, białe mięso, (ew. czerwone) z dodatkiem kaszy, ziemniaków.

Podwieczorek:

domowe muesli - dwie łyżki stołowe orzechów (migdałów, laskowych, ale niesolonych), płatki kukurydziane, owoc (np. winogrona, brzoskwinia, melon, mango), i to wszystko zalane jogurtem.

Kolacja:

sałatka warzywno-ryżowa z kurczakiem (albo jajkiem) z kromką ciemnego pieczywa plus herbatka owocowa.

Do pogryzania suszone figi, morele, śliwki lub najzwyklejsze rodzynki.

Więcej o:
Copyright © Agora SA