Picie większej ilości alkoholu w czasie ciąży było, jest i będzie przeciwwskazane. Problem w tym, że nikomu nie udało się określić bezpiecznej ilości alkoholu, jaką mogłaby wypić kobieta w ciąży. Ze zrozumiałych względów trudno jest przeprowadzić takie badania. Różna jest poza tym wrażliwość kobiet na alkohol i różna wrażliwość ich dzieci. Alkohol bardzo łatwo przenika przez łożysko a ponieważ wątroba płodu jest o wiele mniej dojrzała, gorzej radzi sobie z przetworzeniem alkoholu. Alkohol we krwi płodu osiąga dużo większe stężenie niż we krwi matki. Jest on dla płodu trucizną, która może spowodować powstanie wad wrodzonych, zaburzenia pracy jego narządów wewnętrznych, zahamowanie wzrostu a nawet jego obumarcie. Zostało to wielokrotnie dowiedzione. Największe niebezpieczeństwo czyha na dziecko w pierwszych trzech miesiącach ciąży, bo wtedy formują się jego narządy (potem tylko rosną i dojrzewają). W tym okresie wszelkie szkodliwe czynniki zewnętrzne - chemiczne, zakażenia, promieniowanie itp. mogą mu najbardziej zaszkodzić.