1. I trymestr ciąży

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
  2. II trymestr ciąży

    1. 15
    2. 16
    3. 17
    4. 18
    5. 19
    6. 20
    7. 21
    8. 22
    9. 23
    10. 24
    11. 25
    12. 26
    13. 27
  3. III trymestr ciąży

    1. 28
    2. 29
    3. 30
    4. 31
    5. 32
    6. 33
    7. 34
    8. 35
    9. 36
    10. 37
    11. 38
    12. 39
    13. 40
  4. I rok życia

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
    15. 15
    16. 16
    17. 17
    18. 18
    19. 19
    20. 20
    21. 21
    22. 22
    23. 23
    24. 24
    25. 25
    26. 26
    27. 27
    28. 28
    29. 29
    30. 30
    31. 31
    32. 32
    33. 33
    34. 34
    35. 35
    36. 36
    37. 37
    38. 38
    39. 39
    40. 40
    41. 41
    42. 42
    43. 43
    44. 44
    45. 45
    46. 46
    47. 47
    48. 48
    49. 49
    50. 50
    51. 51
    52. 52

Podaj: planowaną datę porodu lub datę urodzin dziecka

Przykładowy jadłospis

27.09.2006 , aktualizacja: 27.09.2006 14:39
A A A Drukuj
Pierwsze śniadanie

Pierwsze śniadanie (Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG)

Dobrze by było, żeby każdy posiłek był pełnowartościowy i zawierał wszystko co niezbędne. Jednak nie katuj się tabelkami żywieniowymi. Jedz to, na co masz ochotę, starając się unikać słodyczy i chipsów.
ZOBACZ TAKŻE
Pierwsze śniadanie:

kanapka z twarożkiem lub wędliną, do tego plasterki pomidora i ogórka i kilka bananowych chipsów.

Do popicia słaba herbata z mlekiem, kawa bezkofeinowa z mlekiem, woda albo świeżo wyciśnięty sok, np. z marchwi.

Drugie śniadanie:

lekki twarożek lub zrobione w domu tzatziki z jogurtu i tartego ogórka z dodatkiem czosnku i soli. Do pogryzania kawałki marchewki, papryki lub kalarepki. Do popicia - to, co lubisz najbardziej - byle nie był to dosładzany, gazowany i sztucznie barwiony napój.

Obiad:

połowę dużego talerza powinny zajmować warzywa (surowe lub gotowane, najlepiej mieszane), na drugiej połówce może pojawić się ryba, białe mięso, (ew. czerwone) z dodatkiem kaszy, ziemniaków.

Podwieczorek:

domowe muesli - dwie łyżki stołowe orzechów (migdałów, laskowych, ale niesolonych), płatki kukurydziane, owoc (np. winogrona, brzoskwinia, melon, mango), i to wszystko zalane jogurtem.

Kolacja:

sałatka warzywno-ryżowa z kurczakiem (albo jajkiem) z kromką ciemnego pieczywa plus herbatka owocowa.

Do pogryzania suszone figi, morele, śliwki lub najzwyklejsze rodzynki.



Zobacz więcej na temat:

  • 1
Brak komentarzy

Redakcja eDziecko.pl

*

Agnieszka Wirtwein-Przerwa

  • redaktorka naczelna
  • agnieszka.wirtwein@agora.pl
  • redaktorka
  • karolina.stepniewska@agora.pl
  • dziennikarka
  • biszewska@yahoo.com
  • dziennikarz, felietonista
  • marcin.sztetter@gmail.com
  • felietonistka
  • menadżerka od społeczności
  • agata.podrazka@agora.pl
  • administratorka forum
  • zona_mi@gazeta.pl