Dieta w ciąży - menu do poprawki

Przez następne miesiące to, co jesz i pijesz, będzie miało duży wpływ na twoje dziecko. Ale nie zapominaj też o sobie. Twój organizm w pierwszej kolejności zadba o odżywienie malucha, twoje potrzeby zejdą na dalszy plan. Jak więc komponować dietę zdrową i dla dziecka, i dla ciebie?

Podobno w ciąży trzeba jeść dużo kwasu foliowego. Gdzie go szukać?

Kwas foliowy to składnik niezwykle ważny dla rozwoju płodu (głównie jego układu nerwowego), szczególnie na początku ciąży, wtedy, gdy nie znamy jeszcze wyniku testu ciążowego. Dlatego wszystkie kobiety planujące ciążę (lub nie wykluczające jej) powinny przyjmować preparaty kwasu foliowego (minimalna dawka to 0,4 miligrama) i dbać, by w diecie było go możliwie jak najwięcej. Dobrym źródłem kwasu foliowego są ciemnozielone warzywa, szparagi i pełnoziarniste produkty zbożowe.

Czy przyszła mama musi pić mleko?

Mleko zawiera wapń, potrzebny zarówno dziecku, jak i przyszłej mamie (jeśli w diecie jest go zbyt mało, ucierpią na tym przede wszystkim jej kości i zęby). Jeśli słodkie mleko wzbudza w tobie niechęć lub wywołuje niestrawność (jest to związane z obniżoną tolerancją laktozy), zastąp je napojami z mleka ukwaszonego (jogurt, kefir, maślanka) oraz serami. Ale uwaga - biały twaróg jest słabym źródłem wapnia, lepszy jest ser żółty, ten jednak zawiera dużo tłuszczu i soli, nie należy więc jeść go zbyt dużo.

Źródłem wapnia mogą być także: morskie ryby, szczególnie te drobne, zjadane z ośćmi, suszone figi, migdały, soja.

Czy to prawda, że nie należy jeść wątróbki, bo ma dużo witaminy A, a ta jest w ciąży niewskazana?

Z witaminą A nie należy w ciąży przesadzać, bo w nadmiarze może dziecku zaszkodzić, zamiast pomóc. Jej źródłem jest m.in. nabiał i wątroba. W produktach mlecznych jej raczej nie przedawkujemy, a wątróbkę wystarczy jeść raz na parę dni, a nie codziennie (nie rezygnuj z niej całkiem, bo jest świetnym źródłem żelaza). Na pewno bez wiedzy lekarza nie wolno przyjmować żadnych suplementów witaminy A (to popu-larne specyfiki sprzedawane bez recepty poprawiające kondycję skóry).

Jestem wegetarianką. Jak powinnam się odżywiać, by dziecko dostało wszystko, co niezbędne?

To zależy od tego, co rozumiemy pod pojęciem "dieta wegetariańska". Jeśli kobieta je ryby, a jedynie rezygnuje z mięsa, jej dieta zawiera wszystko, czego potrzeba dziecku. Podobnie jest z dietą laktoowowegetariańską, dopuszczającą jedzenie jaj i nabiału, choć warto dodać do niej nieco soi (w postaci ziaren, tofu, mleka sojowego, ale już nie "kotletów" sojowych ani podobnych produktów zawierających wiele dodatków smakowych) oraz (na zalecenie lekarza) witaminy B12. Weganki (wyrzekające się całkowicie produktów pochodzenia zwierzęcego) w ciąży muszą być pod stałą kontrolą lekarza specjalizującego się w takiej diecie. Wymagają one bowiem suplementacji diety odpowiednio dobranymi preparatami wapnia, żelaza, witaminy B12 i D oraz kwasów Omega-3.

Zobacz wideo

Ile można przytyć w pierwszym trymestrze?

Na początku ciąży dziecko jest maleńkie, a tkanki i płyny je otaczające nie mają znacznej objętości. U kobiety, która przed ciążą nie miała nadwagi, przyrost masy w pierwszym trymestrze nie powinien więc przekraczać 1-2 kg. U mamy bardzo szczupłej ten przyrost może być większy, a u tęższej - niemal niezauważalny. Jeśli przytyłaś ponad miarę, a twoja dieta jest zdrowa, skontaktuj się z lekarzem.

Co zrobić, gdy waga zamiast rosnąć, spada?

Tak się zdarza, gdy kobietę męczą nudności i wymioty, gdy popełnia błędy dietetyczne albo żyje zbyt intensywnie. Kobieta w ciąży powinna móc w ciągu dnia odpocząć i zjeść 5 dobrze zbilansowanych posiłków. Przy znacznym spadku wagi (3-4 kg i więcej) poradź się lekarza, bo trzeba wykluczyć chorobę. Jeśli waga spadła nieznacznie lub stoi, zwolnij tempo, jedz regularnie, dbając, żeby w menu znalazły się produkty bardziej kaloryczne (orzechy, żółty ser, koktajle mleczne, banany, warzywa strączkowe, tłuste ryby morskie). Nie jedz słodyczy ani bardzo tłustych potraw, ale nie przesadzaj też z produktami niskokalorycznymi, które swą objętością wypełniają tylko żołądek, takimi jak sałata czy ogórek.

Czarna lista

W czasie ciąży można jeść i pić właściwie wszystko. Z małymi wyjątkami.

Alkohol - nawet niewielka ilość niskoprocentowego napoju alkoholowego stanowi zagrożenie dla dziecka.

Surowe mięso i ryby (krwiste steki, tatar, sushi) - ze względu na ryzyko zakażenia m.in. listerią i toksoplazmozą. Unikaj także dotykania surowego mięsa (przyrządzaj je w rękawiczkach, krój na szklanej desce, którą potem możesz wyparzyć).

Surowe jaja - grożą zakażeniem salmonellą.

Sery z niepasteryzowanego mleka (sery pleśniowe, oscypek, feta - chyba że na opakowaniu podano w składzie mleko pasteryzowane) - ryzyko zakażenia listerią i toksoplazmozą.

Owoce morza - zarówno surowe, jak i poddawane działaniu wysokiej temperatury.

Potrawy bardzo pikantne, mocno przyprawione.

Mocna kawa i herbata, cola - ze względu na zawartość kofeiny niepotrzebnie pobudzającej układ krwionośny.

Jedzenie typu fast food, produkty z proszku, mocno przetworzone, silnie słodzone (także słodzikami), zawierające dużo tłuszczów nasyconych i izomerów trans.

Więcej o:
Copyright © Agora SA