Dieta w ciąży - ginekolog radzi

Zaszłam właśnie w ciążę. Mam sporą nadwagę i boję się, że ciąża jeszcze ją pogłębi. Wiem, że kobieta w ciąży powinna jeść bardziej kalorycznie niż normalnie. Czy jeśli będę jadła tyle, co zawsze, to dziecku niczego nie zabraknie? Jak powinna wyglądać moja dieta, żeby waga nadmiernie nie wzrosła?

Przyrost wagi w ciąży jest rzeczą nieuniknioną. Nie wolno w tym okresie odchudzać się ani stosować żadnych drastycznych diet. Jednak znaczna nadwaga w ciąży zwiększa ryzyko powikłań. Dobrze jest przybyć na wadze nie mniej niż 10, ale nie więcej niż 12-13 kilogramów. Zapotrzebowanie kaloryczne kobiety w ciąży wzrasta nieznacznie, dlatego nie należy jeść "za dwoje". Wręcz przeciwnie, warto przyjrzeć się temu, co się je. Dobrze byłoby wyeliminować z diety słodycze, białe pieczywo i produkty mączne na korzyść warzyw, owoców, nabiału, ryb. Można być pewnym, że przy takim sposobie odżywiania dziecku niczego nie zabraknie.

Więcej o:
Copyright © Agora SA