W ciąży trzeba więcej pić, aby organizm dobrze funkcjonował. Twoje nerki pracują teraz bardzo intensywnie, ponieważ muszą wydalić więcej produktów ubocznych przemiany materii. Picie dużej ilości płynów pomoże ci zwalczyć wiele ciążowych dolegliwości: nudności, zaparcia, suchość skóry. Zapobiega też kamicy układu moczowego.
Staraj się wypijać 2-2,5 litra rozmaitych płynów dziennie. Co więcej, nawet gdyby w trzecim trymestrze pojawiły się u ciebie obrzęki, nie powinnaś ograniczać ilości płynów.
Raczej niegazowaną, źródlaną lub mineralną niskozmineralizowaną. Choć prawdę mówiąc wodę mineralną można wybierać według własnego uznania i smaku - żadna nie jest zabroniona lub szczególnie wskazana w ciąży.
Warto sięgać po napoje mleczne. Ze względu na wartości odżywcze (wapń!) najlepiej pić je codziennie. Jeśli nie lubisz słodkiego mleka, nadal masz wiele produktów do wyboru: kefir, maślankę, jogurty naturalne...
Niewykluczone, że z czasem przestaniesz mieć ochotę na kawę - w ten sposób reaguje wiele kobiet. I dobrze, bo w ciąży lepiej unikać kofeiny. Ale jedna filiżanka kawy nie zaszkodzi - szczególnie jeśli wybierzesz tę bezkofeinową i dodasz do niej mleko. Co do herbaty, ogranicz się do dwóch kubków naparu, i to niezbyt mocnego. Lubisz herbatki ziołowe i owocowe? Sprawdź na opakowaniu, czy twoja ulubiona nadaje się dla kobiet w ciąży.
Lato to dobry czas na samodzielne przygotowywanie świeżych soków owocowo-warzywnych. Szklanka takiego soku to duża porcja dobrze przyswajalnych witamin i mikroelementów. A może zaopatrzycie się w wyciskarkę do soku i będziecie eksperymentować z różnymi kombinacjami smaków? Ciąża to dobry moment na to, żeby zacząć lepiej się odżywiać!
Dla urozmaicenia możesz też pić gotowe soki owocowe i warzywne. Unikaj jednak nektarów - prawdziwego soku w nich niewiele, natomiast sporo cukru lub, co gorsza, syropu glukozowo-fruktozowego.
Na drugie śniadanie i podwieczorek przygotuj sobie koktajl mleczno-owocowy.
Jego bazę może stanowić jogurt naturalny, mleko (słodkie lub zsiadłe), kefir lub maślanka.
Dodatkiem smakowym mogą być owoce. W lecie najcenniejsze dla ciebie są: jagody, borówki amerykańskie, porzeczki, truskawki, agrest, maliny, morele i brzoskwinie.
Cennym uzupełnieniem będą pestki dyni i słonecznika, siemię lniane, sezam oraz płatki owsiane, orkiszowe i jęczmienne.