Anemia w ciąży

Żelazo to jeden z tych strategicznych składników pokarmowych, którego może nam brakować w ciąży. Co jeść, by nie mieć anemii? Co można jeść w ciąży mając anemię? Poziom Hb w dolnej granicy normy - czy to już anemia?

Żelazo wchodzi w skład hemoglobiny (składnika krwi) i mioglobiny, czerwonego barwnika mięśni, który przejmuje tlen z czerwonych krwinek i wykorzystuje go do pracy mięśni. Żelazo pełni w naszym organizmie wiele ważnych funkcji - jedną z podstawowych jest udział w transporcie i magazynowaniu tlenu. Większość dietetyków uważa, że urozmaicona dieta bogata w produkty roślinne i zwierzęce dostarcza organizmowi odpowiednią ilość żelaza. Są jednak w naszym życiu takie momenty, gdy szczególnie musimy zadbać o jego poziom we krwi. Jednym z nich jest okres ciąży i karmienia piersią.

Ciąża bez anemii

Anemia ciążowa zdarza się dość często (ma ją około 40 proc. kobiet). Wynika to z tego, że w organizmie kobiety w ciąży, zwłaszcza od drugiego trymestru, zwiększa się ilość krwi. Jest ona jednak bardziej "rozcieńczona" niż przed ciążą, w jednostce objętości surowicy krwi jest mniej erytrocytów (czerwonych krwinek). O klasycznej anemii możemy mówić dopiero, gdy dochodzi do niedoboru żelaza. Jego poziom może się zmniejszyć w drugim trymestrze ciąży, około 7.?miesiąca. Dziecko coraz szybciej się rozwija, a zapasy żelaza w organizmie kobiety powoli się wyczerpują. Tymczasem zarówno mama, jak i dziecko bardzo go potrzebują. Aby zatem nie dopuścić do spadku poziomu żelaza, warto zawczasu pomyśleć o odpowiednim komponowaniu diety. Właśnie pod tym kątem.

Sprytna dieta

Kobieta w ciąży powinna spożywać około?30 mg żelaza na dobę. Dostarczamy je sobie z pożywieniem w dwóch postaciach: żelaza hemowego i niehemowego. Hemowe, które znajduje się w pokarmach pochodzenia zwierzęcego, jest lepiej przyswajalne (na poziomie 20-30 proc.). Źródłem niehemowego są natomiast niektóre pokarmy roślinne. Niestety, ten rodzaj żelaza wchłania się o wiele gorzej (na poziomie 1-6 proc.). Na szczęście przyswajanie żelaza niehemowego poprawia witamina C (jej obecność w organizmie zwiększa wchłanianie żelaza 2-3-krotnie). Warto wzbogacić jadłospis w potrawy zawierające tę witaminę. I wykluczyć lub ograniczyć te, które wchłanianie żelaza osłabiają. Do nich należą głównie kawa (redukuje wchłanianie żelaza o 40 proc.) i herbata (o?60 proc.).

Źródła żelaza hemowego:

mięso: mięso czerwone, wątroba, podroby;

ryby: tuńczyk;

jajka: żółtko jaja.

Dobre źródła żelaza niehemowego:

herbata z pokrzywy;

kiełki fasoli mung;

sok z buraka, marchewki i jabłka;

morele suszone (niesiarkowane);

zielone koktajle ze spiruliną, chlorellą, pędami jęczmienia.

Produkty bogate w witaminę C:

pomarańcze, truskawki, czerwona porzeczka, kiwi, natka pietruszki, papryka, warzywa kapustne, warzywa liściowe, ziemniaki.

Na Wasze pytania odpowiada lekarz:

Co można jeść w ciąży mając anemię?

Niedokrwistość to częsty problem w ciąży. Dziecko bez pardonu zabiera dla siebie substancje potrzebne mu do budowy własnego organizmu i mamie zostaje ich czasem zbyt mało >Przeczytaj całą odpowiedź lekarza

Poziom Hb w dolnej granicy normy - czy to już anemia?

Jeśli wartości hemoglobiny podane są w milimolach, to norma dla kobiety wynosi >> Przeczytaj odpowiedź lekarza Podyskutuj na Forum: Anemia w ciąży mimo przyjmowania żelaza? Cukrzyca ciążowa i anemia - co jeść, żeby poprawić wyniki? Jestem w ciąży i mogę mieć anemię. Jakie miałyście objawy? Cukrzyca, anemia i alergia na żelazo. Co robić? Czym grozi anemia w ciąży

Więcej o:
Copyright © Agora SA