1. I trymestr ciąży

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
  2. II trymestr ciąży

    1. 15
    2. 16
    3. 17
    4. 18
    5. 19
    6. 20
    7. 21
    8. 22
    9. 23
    10. 24
    11. 25
    12. 26
    13. 27
  3. III trymestr ciąży

    1. 28
    2. 29
    3. 30
    4. 31
    5. 32
    6. 33
    7. 34
    8. 35
    9. 36
    10. 37
    11. 38
    12. 39
    13. 40
  4. I rok życia

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
    15. 15
    16. 16
    17. 17
    18. 18
    19. 19
    20. 20
    21. 21
    22. 22
    23. 23
    24. 24
    25. 25
    26. 26
    27. 27
    28. 28
    29. 29
    30. 30
    31. 31
    32. 32
    33. 33
    34. 34
    35. 35
    36. 36
    37. 37
    38. 38
    39. 39
    40. 40
    41. 41
    42. 42
    43. 43
    44. 44
    45. 45
    46. 46
    47. 47
    48. 48
    49. 49
    50. 50
    51. 51
    52. 52

Podaj: planowaną datę porodu lub datę urodzin dziecka

Dieta w ciąży: co wolno jeść, a czego lepiej unikać?

Lek. med. Agnieszka KURCZUK-POWOLNY
14.02.2011 , aktualizacja: 23.07.2015 08:22
A A A Drukuj
Właściwe odżywianie podczas ciąży jest ważne, ale nie może być źródłem stresu. Jedzenie powinno być przyjemnością, wtedy organizm lepiej wszystko trawi i przyswaja. Co jeść na poszczególnych etapach ciąży?
Co jeść w pierwszej połowie ciąży

Gdy zorientujesz się, że jesteś w ciąży, powinnaś przyjrzeć się swojej diecie. Najlepiej notuj wszystko, co jesz. W ten sposób łatwiej jest wychwycić błędy i ulepszyć jadłospis.

Na początku ciąży powinnaś wybierać zdrowe, świeże, naturalne pożywienie i unikać rzeczy, które mogłyby wam obojgu zaszkodzić - z konserwantami lub po prostu nieświeżych. Przyjmowanie dodatkowych witamin i składników mineralnych w formie tabletek (z wyjątkiem kwasu foliowego) jest w pierwszych trzech miesiącach ciąży niewskazane. Nadmiar niektórych witamin (np. witaminy A) może być nawet szkodliwy dla rozwijającego się płodu. Oczywiście powinnaś zupełnie zrezygnować z alkoholu.

@ Czy można w ciąży pić zieloną herbatę? Lekarz odpowiada

Co jeść w drugiej połowie ciąży

Rosnący płód potrzebuje coraz więcej składników odżywczych. Dotyczy to przede wszystkim białka, będącego podstawowym budulcem tkanek. Zwiększa się również ogólne zapotrzebowanie kaloryczne kobiety ciężarnej. Zgodnie z normami Instytutu Żywności i Żywienia wynosi ono około 3000 kilokalorii, zaledwie o 700 kilokalorii więcej niż przed ciążą. To dlatego, że organizm potrafi teraz lepiej wykorzystywać pożywienie. Możesz więc dać swemu dziecku wszystko, czego potrzebuje, zachowując rozsądną dietę.

@ Czy można w ciąży pić melisę?Lekarz odpowiada Lekarz odpowiada



Co powinna zawierać dieta w ciąży:

•  pełnoziarniste pieczywo, makaron i brązowy ryż, które są źródłem węglowodanów. Produkty te dostarczają energii, witamin, składników mineralnych, a także błonnika;

•  świeże owoce i warzywa, które również są bogatym źródłem witamin, minerałów i błonnika

•  mięso, ryby, jaja, orzechy, rośliny strączkowe, mleko i jego przetwory. Dostarczają nie tylko białka, ale także żelaza i wapnia;

•  tłuszcze roślinne (oliwa, olej), najlepiej w postaci dodatku do sałatek.

Ogranicz spożywanie tłuszczów zwierzęcych i słodyczy. Nadmiar produktów zawierających tłuszcze i cukier sprzyja powstawaniu nadwagi.

Szczególną uwagę trzeba też zwrócić na witaminy i składniki mineralne. Należą do nich przede wszystkim: żelazo, wapń i witamina C.

Żelazo w ciąży

Jest niezbędne do budowy tkanek płodu, a zwłaszcza czerwonych ciałek krwi. Jeśli codzienna dieta matki nie zawiera dostatecznie dużo tego pierwiastka, grozi jej anemia.

Najlepszym źródłem żelaza jest chude czerwone mięso, jednak można je zastąpić innymi produktami, takimi jak jaja, fasola i zielone warzywa - szpinak, brokuły, szczaw. Bardzo bogata w żelazo jest również wątróbka, ale zawiera ona także dużo witaminy A, która w nadmiarze może być szkodliwa dla dziecka.

By zapobiec anemii, często w tym okresie ciąży podaje się doustne preparaty żelaza.

@ Czy można w ciąży jeść sery? Lekarz odpowiada

Wapń w ciąży

Służy do budowy kości płodu. Jeśli w pożywieniu jest go za mało, dziecko czerpie go z organizmu matki, co osłabia jej zęby i kości. Doskonałym źródłem wapnia jest mleko - wystarczy szklanka dziennie.

Jeżeli nie lubisz mleka, możesz je zastąpić jogurtem i serami, a jeśli jesteś na nie uczulona - zielonymi warzywami, fasolą i migdałami. Można też przyjmować wapń w postaci tabletek.

Witamina C w ciąży

Ponieważ organizm jej nie magazynuje, musi się ona znaleźć w codziennej diecie. Jest konieczna do prawidłowego wzrostu tkanek płodu, a także ułatwia wchłanianie innych ważnych składników odżywczych, np. żelaza. Występuje m.in. w owocach cytrusowych, truskawkach, pomidorach, zielonych warzywach liściastych.

Najlepsze pokarmy na czas ciąży

Zdrowa i urozmaicona dieta nie musi oznaczać kulinarnych ekstrawagancji. Wystarczy czerpać z dobrodziejstw tego, co łatwo dostępne, niedrogie i proste w przyrządzaniu.

Czarna fasola - smaczna, pełna protein, błonnika, potasu, żelaza, kwasu foliowego i tiaminy.

Ciecierzyca - nasiona rośliny strączkowej. Można ją kupić również ugotowaną (w puszce). Zawiera dużo białka, a także żelazo, cynk i kwas foliowy.

Kuskus - drobna kasza, zawierająca dużo błonnika, białka i żelaza.

Pełnoziarniste pieczywo - znakomite źródło błonnika i witamin z grupy B.

Płatki owsiane - doskonałe na dolegliwości żołądkowe. Zawierają także dużo kwasu foliowego, żelaza i witaminy B6.

Szparagi - te wiosenne warzywa są niezwykle bogate w witaminę C.

Kapusta - jest niskokaloryczna, a kryje w sobie dużo witaminy C i kwasu foliowego.

Czerwona papryka - ma więcej witaminy C niż owoce cytrusowe, a także dużo beta-karotenu.

Ziemniaki - dobre źródło węglowodanów i witaminy C. Najbardziej wartościowe są gotowane lub pieczone w mundurkach.

Szpinak - dwie filiżanki pokrywają połowę dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy; poza tym dużo w nim witaminy C, witaminy E, wapnia i żelaza.

Mleko - najlepsze źródło wapnia. Zawiera też witaminę D, która ułatwia jego wchłanianie.

Tofu (serek sojowy) - doskonałe źródło białka. Zawiera też sporo wapnia, cynku i miedzi.

Chuda wołowina - bogata w żelazo, cynk i witaminę B12.

Ryby - zawarte w nich nienasycone kwasy tłuszczowe mają duże znaczenie dla rozwoju oczu i mózgu dziecka. Ze względu na to, że w rybim mięsie mogą odkładać się związki chemiczne z zanieczyszczonych jezior i rzek, lepiej wybierać ryby hodowlane lub morskie.

Jaja - zawierają dużo białka, żelaza i witaminy B12.

Sok pomarańczowy - dobre źródło kwasu foliowego i witaminy C. Warto popijać nim potrawy bogate w żelazo, by zwiększyć jego wchłanianie.

Truskawki - zawierają mnóstwo błonnika i witaminy C.

Lody - folgując chętce na coś słodkiego w sprawdzonej lodziarni, dostarczamy organizmowi cennego białka i wapnia.

Woda - chyba najważniejszy składnik odżywczy. Wypijaj przynajmniej osiem szklanek dziennie.

Oprócz potraw szczególnie zalecanych są i takie, których kobieta ciężarna powinna unikać, bo mogłyby zaszkodzić jej samej lub dziecku.

Tego nie jedz w ciąży

•  Surowego lub niedogotowanego mięsa (tatar, krwisty befsztyk) - może być źródłem zakażenia toksoplazmą.

•  Serów pleśniowych i miękkich typu feta czy camembert - spotyka się w nich bakterie z rodzaju listeria.

•  Surowych owoców morza i ryb (sushi, ostrygi) - bywają zakażone groźnymi bakteriami lub pasożytami.

•  Kawy, mocnej herbaty,

•  Coli - zawierają kofeinę, która nadmiernie pobudza organizm matki i dziecka i może prowadzić do zaburzeń rytmu serca.

•  Surowych jaj, niepasteryzowanego mleka - bywają zakażone salmonellą.

Dieta bogata w błonnik zapobiega zaparciom, które często dokuczają ciężarnym. Występuje on w owocach, warzywach i pełnoziarnistym pieczywie. Dwie filiżanki szpinaku pokrywają połowę dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy. Jedna szklanka mleka wystarczy, by pokryć dzienne zapotrzebowanie na wapń. Przyszłe mamy wegetarianki wcale nie muszą odstępować od swoich przyzwyczajeń. Dieta bezmięsna może zawierać niezbędne składniki pokarmowe, pod warunkiem że jest dobrze przemyślana. Niekiedy trzeba ją jednak wzbogacać preparatami żelaza.

Podczas ciąży:

Jedz częściej i mniejsze porcje.

Zadbaj o dużą ilość węglowodanów w diecie.

Starannie myj wszystkie warzywa i owoce.



Zobacz także

Kalendarz ciąży

Sprawdź, co dzieje się z Tobą i Twoim dzieckiem w poszczególnych tygodniach ciąży

Kalendarz pierwszego roku Podaj przewidywaną datę porodu:
  • Nie znasz daty porodu? Oblicz datę porodu
Opracowanie: Joanna Szulc
  • 1
  • 6
Komentarze (2)
Zaloguj się
  • Ewelina Paprocka

    0

    Właściwie dopiero będąc w ciąży zaczęłam skrupulatnie zwracać uwagę na to co jem, wcześniej jakoś nie było po drodze, nie było czasu, nie chciało mi się. Najgorzej było z mięsem - panika! Mamy "zaprzyjaźnionego" rzeźnika, pan Janek może nie jest chodzącym przykładem tego, że klient ma zawsze rację :P, ale ludzi nie oszukuje. Zaczęłam szukać w necie dobrych sklepów i znalazłam np. serwis lokalnyrolnik.pl, duzo porad znalazłam na blogach o gotowaniu, więc jak się chce (musi ? ;) ) i ma trochę czasu to można zadbać o właściwą dietę.

  • skrzacia_logika1

    0

    zawsze można wypróbować zalecenia staropolskie:
    ciekawostkihistoryczne.pl/2014/10/26/historyczna-szkola-rodzenia-osobliwe-porady-sprzed-czterystu-lat/

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX