Słodzik i jego najpopularniejsze odmiany

Słodzik jest alternatywą dla tradycyjnego cukru. Jakie są rodzaje słodzików, które z nich są polecane kobietom w ciąży, a które są szkodliwe dla zdrowia?

Słodzik - czy jest szkodliwy dla zdrowia?

Poznaj różnice miedzy poszczególnymi odmianami słodzika.

  • Suklaroza

Suklaroza (splenda) - ta odmiana produkowana jest z cukru, jednak przechodzi chemiczną metamorfozę, w wyniku której nie jest wchłaniana przez organizm. Uznawana jest za bezpieczną dla kobiet spodziewających się dziecka. Jeśli mamy do czynienia z kobietami, które mają duże pragnienie na słodycze i słodkości w czasie dziewięciu miesięcy ciąży, a jednocześnie nie chcą za bardzo przytyć i dbają o linię, to splenda jest najlepszym wyborem. Może być wykorzystywana do gotowania i pieczenia, gdyż nie traci swoich słodkich właściwości podczas obróbki cieplnej. Z tego powodu można ją dodawać do słodzenia kawy czy herbaty. Świetnie komponuje się z jogurtami, koktajlami, lemoniadami czy sorbetami. Choć nie wykazano dotąd szkodliwości wynikającej ze spożywania suklarozy, to w stosowaniu tego rodzaju cukru należy zachować umiar i nie przekraczać zalecanej dawki.

Miód jest lepszy od cukru przetworzonego? Sprawdzamy:

  • Aspartam

Aspartam stosowany jest w wielu produktach, szczególnie tych niskokalorycznych. Można go znaleźć w napojach, w jogurtach, koktajlach, słodyczach, lodach, mrożonych deserach oraz w gotowanych daniach. Smak tego słodzika jest uzależniony od działania wysokiej temperatury - obróbka termiczna wpływa na smak, który pod wpływem gorąca staje się zdecydowanie mniej wyraźny. Nie ma badań, które jednoznacznie stwierdzają, że aspartam jest szkodliwy dla organizmu, ale brakuje także dowodów świadczących o tym, że jest on całkowicie bezpieczny, szczególnie dla przyszłych mam. Lekarze raczej nie zachęcają kobiet w ciąży do stosowania tego środka, a przy używaniu zachować odpowiedni umiar. Zdecydowanie ograniczyć aspartam powinny natomiast kobiety, które chorują na fenyloketonurię.

  • Sacharyna

Sacharyna nie jest raczej substancją rekomendowaną dla kobiet w ciąży. Mimo tego, że nie ma badań przeprowadzonych wśród ciężarnych, to badania wykonane na zwierzętach mówią o znacznie większej częstotliwości występowania nowotworów u dzieci samic, które spożywały duże dawki tego preparatu. Trudno jednak oszacować, na ile taka sama sytuacja miałaby miejsce w przypadku ludzi. Dla bezpieczeństwa przyszłych matek i ich dzieci zaleca się ograniczanie tej substancji. Szczególnie, że sacharyna przedostaje się przez łożysko i jest bardzo wolno wydalana z tkanek płodu - o tym powinny pamiętać panie spodziewające się dziecka.

  • Sorbitol

Sorbitol, czyli kuzyn cukru, który naturalnie występuje w wielu owocach, jest prawie w połowie tak słodki, jak normalny cukier. Wykorzystywany jest w wielu produktach i napojach. Cieszy się dobrą opinią wśród lekarzy i nie jest odradzany kobietom w ciąży. Jednak powinien być stosowany w umiarkowanych dawkach - w przeciwnym wypadku może powodować zatrzymywanie się wody w organizmie, biegunki i uciążliwe gazy.?

  • Mannitol

Ten rodzaj zamiennika cukru jest o wiele mniej słodki od cukru. Do tego nie jest najlepiej przyswajany przez organizm, co przekłada się na mniejsze dostarczanie kalorii do organizmu. Jest raczej bezpieczny - pod warunkiem, że nie przekracza się zalecanej dawki.

Ksylitol jest wytwarzany z roślin, jednak naturalnie obecny jest także w wielu owocach, warzywach i może powstawać podczas procesu przemiany materii. Można go znaleźć w słodyczach, gumie do żucia, paście do zębów czy różnych produktach spożywczych. Jego największą zaletą jest to, że chroni przed powstawaniem próchnicy - eksperci zalecają nawet zastąpienie tradycyjnych gum do życia gumami z ksylitolem. Ma o wiele mniej kalorii niż tradycyjny cukier (niemal o 40 proc.) i jest raczej polecany przyszłym mamom.

Stewia to cukier pochodzenia roślinnego. Pozyskiwana jest z południowoamerykańskiej rośliny. Jest o wiele bardziej słodka niż tradycyjny cukier i nie ma kalorii. Do tego ma niski indeks glikemiczny, zawiera witaminy z grupy B i witaminę C. Dostępna jest w postaci tabletek, proszku i płynu. Może być wykorzystywana do przyrządzania deserów, słodzenia lodów, jogurtów, napojów i innych potraw.

  • Erytrytol

Erytrytol to kolejny cukier pochodzenia naturalnego. Na pierwszy rzut oka przypomina klasyczny biały cukier, ale jest zdecydowanie mniej słodki - ma ok. 70 proc. słodyczy sacharozy, niemal zerowy indeks glikemiczny. Jest stosowany w wielu artykułach spożywczych. Jego zaletą jest, podobnie jak w przypadku ksylitolu to, że nie przyczynia się do tworzenia się próchnicy. W zbyt dużych ilościach może mieć działanie przeczyszczające.

Każde stosowanie zamienników cukru warto skonsultować z lekarzem prowadzącym ciąże. Niezależnie od tego, jak bardzo dobrą opinią cieszy się dany suplement.

Więcej o: