Jarzębina - właściwości, działanie i symbolika. Co można zrobić z jarzębiny?

Jarzębina ma właściwości lecznicze i przypisuje się jej magiczną moc. W czym pomaga i co leczy ten czerwony owoc?

Jarzębina - co leczy?

Ze względu na dużą zawartość witaminy C, jarzębina jest polecana na przeziębienie, a także w podczas leczenia choroby płuc czy nerek (np. wyciąg z owoców jarzębiny potrafi kruszyć kamienie nerkowe). Niewielkie owoce jarzębiny mają w sobie niemal tyle witaminy C, co cytryny. Zawierają także szereg innych witamin, jak witamina A, E, K czy witaminy z grupy B oraz PP. Jarzębina ma też dość sporo miedzi oraz magnezu.

Doceniane jest również antybakteryjne i przeciwzapalnie działanie owoców jarzębiny. Dobre efekty przynosi w leczeniu anemii, ma pozytywny wpływ na poprawę funkcjonowania układu krwionośnego. Należy jednak pamiętać o właściwościach moczopędnych i przeczyszczających.

Jarzębina - co symbolizuje?

Jarzębinie przypisuje się magiczne właściwości. Wierzono na przykład, że potrafi ona odpędzać złe moce i złe duchy. W celu ochrony przed szkodliwymi siłami należało posadzić drzewo jarzębiny w pobliżu domu.
Owoce jarzębiny miały - według wierzeń - magiczne działanie. Nocą przed wyjściem z domu, zabierano je ze sobą i chowano do kieszeni lub za pas. Niektórzy nosili je również w postaci wieńców na głowie lub robili z nich korale i nosili na szyi.

Przy wejściu do chaty, na drzwiach lub na dachu, przyczepiano gałązki jarzębiny, które miały odpędzać pioruny. Zostawiano je także przy grobach zmarłych, posądzanych o nocne wycieczki dla znalezienia ofiary i spożycia jej dziewiczej krwi.

W krajach skandynawskich do dziś bardzo mocno wierzy się, iż jarzębina może uchronić przed nieszczęściem.

Przetwory z jarzębiny  

Z jarzębiny można zrobić kilka smacznych przetworów. Oto garść sprawdzonych i smacznych przepisów.

Sok z jarzębiny

Składniki:

  • 1 kg jarzębiny,
  • 0,5 kg cukru.

Przygotowanie:

Owoce jarzębiny należy pozbawić szypułek i starannie umyć w ciepłej wodzie. Umyte i osuszone owoce posypać odpowiednią ilością cukru i pozostawić na czas około pięciu godzin. Po upływie tego czasu trzeba zagotować całość, mieszając co jakiś czas. Po upływie 30-40 minut powstanie sok. Ostudź go, odcedź i wlej do butelki.

Dżem z jarzębiny

Składniki:

  • 1 kg jarzębiny,
  • 0,5 kg kwaśnych jabłek,
  • 1 kg cukru.

Przygotowanie:

Umyj jabłka i pokrój w dość drobną kostkę. Owoce ułóż warstwowo i zasyp cukrem. Najlepiej zrób to od razu w dużym naczyniu, by potem zakryć go przykrywką i pozostawić w chłodnym miejscu na około 48 godzin. Po dwóch dniach przygotuj jarzębinę - owoce jarzębiny należy pozbawić szypułek, a następie starannie umyć w ciepłej wodzie. Następnie wrzucić je do garnka z niewielką ilością wody i zagotowuj. Jarzębinę gotujemy do czasu, aż zaczną pękać owoce. Wtedy dodajemy jabłka i całość powoli mieszamy do zeszklenia owoców. Cały czas pilnujemy, by owoce się nie przypaliły. Po zagotowaniu dżem wkładamy do słoików.

Galaretka z jarzębiny

Składniki:

  • 1 kilogram jarzębiny,
  • 550 gram cukru,
  • opakowanie cukru żelującego,
  • 1- 2 cytryny (w zależności od tego, jak kwaśny chcemy otrzymać produkt),
  • szklanka wody.

Przygotowanie:

Owoce jarzębiny, pozbawione szypułek, należy odsączyć ze zbyt dużej ilości płynu. Następnie jarzębinę rozgnieść drewnianym tłuczkiem do ziemniaków. Tak przyrządzoną papkę powinno się włożyć do garnka, zalać wodą z wyciśniętym sokiem z cytryn. Całość gotujemy około 30 minut na niewielkim ogniu. Po upływie tego czasu zawartość naczynia przelewamy przez gazę. Do odciśniętego przecieru dodajemy cukru, cukru żelującego i ponownie gotujmy. Usuwamy pozostałości, jeśli się utworzą. Gotową galaretkę wkładamy do słoików.

Jarzębina do mięs

Składniki:

  • 0,5kg jarzębiny,
  • 0,5kg jabłek,
  • łyżeczka imbiru,
  • 0,5 łyżeczki chili,
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka cukru,
  • ok. 1,3 opakowania rodzynek (drobnych).

Przygotowanie:

Jarzębinę należy oddzielić od szypułek i przemrozić. Jabłka umyć i pokroić w niewielką kostkę. Owoce dzielimy na dwie części. Pierwszą połowę przerzucamy do garnka i dodajemy cukier. Następnie całość gotujemy pod przykrywką przez około 1,5 godziny. Po upływie tego czasu rozgotowaną papkę przecieramy przez sito - ma to na celu pozbycia się zbędnych skórek. W taki sposób powstały przecier jeszcze raz wstawiamy na ogień i gotujemy przez około 10 minut z pozostałą częścią jabłek i jarzębiny. Doprawiamy zawartość czosnkiem (najlepiej przeciśniętym przez praskę), chili i rodzynkami. Na końcu można dołożyć łyżeczkę octu - pasuje wtedy do dziczyzny.

Jarzębina suszona - jak ją przygotować?

Jarzębina może być serwowana także w suszonej wersji. Taką wersję można  zastosować jako dodatek do napojów, deserów czy nalewek.

Przepis nie jest skomplikowany: wystarczy owoce jarzębiny umyć i przemrozić (przez około trzy dni). Potem owoce powinno się zblanszować, a następnie osuszyć - najlepiej suszyć je w suszarce do owoców i warzyw, jeśli takowej nie posiadamy to równie dobrze można ją rozłożyć i suszyć na kaloryferze.

Jesień to jarzębina, ale nie tylko. Warto przyjrzeć się także pigwie. Zawiera mnóstwo witaminy C, więc pomoże w walce z przeziębieniem. Ponadto sok z pigwy z dodatkiem miodu wyleczy kaszel. Dlaczego jeszcze warto włączyć ten owoc do swojej diety? Zobaczcie:

Więcej o: