Dieta oczyszczająca - na czym polega, komu jest zalecana i jakie są jej założenia

Dieta oczyszczająca pomaga oczyścić organizm z pozostałości przemiany materii oraz wspomóc odchudzanie. Kiedy warto zastosować taki detoks i jakie są założenia diety oczyszczającej?

Dieta oczyszczająca - czym jest i dlaczego warto ją zastosować?

Dieta oczyszczająca może być stosowana przez osoby, które opierają swoje codzienne menu o niezbyt zdrowe dania i przekąski. Efektem niewłaściwego odżywania się, stosowania wysoko przetworzonej żywności, dostarczania nieodpowiedniej ilości błonnika, picia zbyt małej ilości wody, jest powstawanie tak zwanych złogów kałowych. Złogi zaburzają pracę jelit, zwężając i blokując światło jelit. Co więcej pozostałości przemiany materii, które zalegają jelitach, przyczyniają się do uwalniania szkodliwych dla całego organizmu toksyn. Toksyny zaś zaburzają prawidłowe funkcjonowanie wielu narządów i układów. Trzeba jednak pamiętać, że poważne zatrucia organizmu należy leczyć pod okiem lekarzy - tu sama dieta nie pomoże. Dobrze zbilansowane menu oraz ruch sprawiają, że organizm działa prawidłowo i oczyszcza się sam.

Zobacz wideo

Dieta oczyszczająca - jakie oferuje korzyści?

Stosowanie diety oczyszczającej ma na celu dostarczenie organizmowi potrzebnych składników. Spożywając odpowiednie produkty, doprowadzamy przede wszystkim do oczyszczenia organizmu i regulacji przemiany materii. Dieta taka nie powinna być sposobem na odchudzanie, ponieważ jej zadaniem nie jest szybka utrata wagi. Jest jednak niskokaloryczna i oparta o produkty z niskim indeksem glikemicznym, więc nie spowoduje wzrostu masy ciała.

Ze względu na to, że oczyszczanie organizmu opiera się na spożywaniu określonej, dość wąskiej grupy produktów, odradza się stosowanie jej dzieciom, kobietom w ciąży, matkom karmiącym piersią oraz osobom cierpiącym na zaburzenia układu pokarmowego, krążeniowego i moczowego.

Dieta oczyszczająca - wskazania do stosowania

Do zastosowania diety oczyszczającej powinny skłonić takie czynniki, jak:

  • złe samopoczucie, częste migreny i bóle głowy,
  • ogólne przemęczenie,
  • zaparcia lub biegunki,
  • problemy skórne (zmiany trądzikowe, wypryski),
  • stres, prowadzenie nerwowego trybu życia,
  • zaniedbanie i nieprzestrzeganie zdrowego żywienia,
  • kłopoty ze snem,
  • częste występowanie infekcji,
  • nieprzyjemny zapach z ust,
  • uczucie ciężkości.

Dieta oczyszczająca - ogólne zasady diety oczyszczającej

  1. Czas stosowania diety - dietę należy stosować przez okres minimum 1-3 dni, a maksymalnie do 7 dni - warto tę decyzję skonsultować z lekarzem.
  2. Podstawą diety powinny być produkty pochodzenia roślinnego, które zawierają dużą ilość naturalnego błonnika, antyoksydantów, witamin, a także składników mineralnych.
  3. Spożywaj dużą ilość owoców i warzyw, ale najlepiej w formie zup, surówek, sałatek, świeżo wyciśniętych soków (np. warzywno-owocowych). Wybieraj produkty, które są dostępne w danym sezonie - jesienią i zimą będą to buraki, marchewki, seler, kiszonki, kapusta, gruszki, jabłka, warzywa mrożone. Warto dodać, że kiszonki są w tej diecie niezwykle istotne - stanowią źródło bakterii fermentacji mlekowej i pozytywnie oddziałują na mikroflorę jelitową.
  4. Wszystkie potrawy komponuj na bazie odpowiednich przypraw. Doskonale na oczyszczenie organizmu działają takie zioła, jak: oregano, bazylia, tymianek, kminek, gałka muszkatołowa, imbir.
  5. Woda to podstawa diety oczyszczającej, dlatego pij ją każdego dnia w dużej ilości - rekomenduje się 2 litry dziennie. Najlepsza jest woda mineralizowana w szklanej butelce, ale równie dobrze może być woda przegotowana ze szczyptą soli himalajskiej albo soli morskiej. Sól morska uzupełniona o magnez i potas pomagają zachować równowagę sodowo-potasową, zapewniając lepszą wchłanialność, co pomaga w nawodnieniu.
  6. Niezależnie od tego, ile pijesz wody, zaleca się picie herbaty białej i zielonej. Poza tym świetnie na poprawę perystaltyki jelit i wspomagająco na poszczególne funkcje organizmu działają napary przyrządzone z kolendry, pokrzywy, kopru włoskiego, rumianku, mięty, dziurawca, czy skrzypu polnego. Jeśli nie chcesz samodzielnie komponować i przygotowywać naparów, możesz zakupić w sklepach zielarskich gotowe mieszanki.
  7. Unikaj picia napojów gazowanych, szczególnie tych słodzonych, a także czarnej herbaty, kawy i innych używek w postaci alkoholu i papierosów.
  8. Postaraj się wyeliminować (lub mocno ograniczyć) ilość spożywanego cukru, soli i niezdrowego tłuszczu.
  9. Zminimalizuj w swoim menu ilość gotowych produktów zaliczanych do żywności wysoko przetworzonej (wyroby cukiernicze, konserwy w puszkach, dania typu fast-food). Staraj się czytać dokładnie etykiety produktów, zanim dokonasz zakupu - skład ma znaczenie.
  10. Dodaj do swojego jadłospisu siemię lniane, zawierające kwasy omega-3, fitozwiązki (lignany) i dużą ilość witamin oraz składników mineralnych. Siemię bardzo dobrze działa na poprawę pracy układu pokarmowego,  łagodzi także dolegliwości żołądkowo-jelitowe.
  11. W czasie stosowania diety oczyszczającej możesz pozwolić sobie na zjedzenie fermentowanych napojów mlecznych, np. jogurtu lub kefiru. Dozwolone są również lekkostrawne zboża - kasza jaglana, kasza kukurydziana, ryż, proso.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.